dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Når læger kigger i en patientjournal, kan patienten se det på sundhed.dk. Men når en kommunalt ansat gør det samme, er det usynligt for borgeren.
Asger Ladefoged, Ritzau Scanpix (arkiv)

Lægers opslag i journaler er synlige for patienten - kommunens er ikke

Hvis en kommunalt ansat snager i personlige oplysninger, får personen kun besked, hvis kommunen opdager det.
28. SEP 2021 9.40

Lægen giver besked, når han eller hun har kigget i en patientjournal - det gør kommunen ikke, konstaterer TV2 Østjylland.

At en kommunalt ansat uberettiget har tilgået personfølsomme oplysninger, får personen kun at vide, hvis kommunen opdager det. Sådan som det i sidste uge skete, da to ansatte i Horsens Kommune angiveligt havde skaffet sig adgang til omkring 300 borgeres personfølsomme oplysninger.

På sundhed.dk er der en logbog, hvor patienter kan tjekke, hvem der har haft adgang til deres sygejournal. En logbog, der ifølge Danske Patienter er vigtig for patienternes tillid til, at deres fortrolige oplysninger ikke bliver misbrugt.

- Det, at man har mulighed for at se det som patient, betyder, at nogle sundhedspersoner formentlig vil tænke sig en ekstra gang om, inden de tilgår en journal, hvis de ikke har et retsmæssigt formål til det. Fordi de ved, at patienterne kan tjekke det, siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter, til TV2 Østjylland.

KL skriver til  tv-stationen, at det endnu ikke er muligt for borgerne at se, hvem der tilgår deres oplysninger, men at organisationen ”hele tiden øver sig på at skabe mere gennemsigtighed for borgerne”.

Op i Folketinget

Ifølge folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V) burde borgere også have mulighed for at logge på og se, hvornår kommunale medarbejdere kigger i ens oplysninger. Nøjagtig som på sundhed.dk.

- Det er ekstremt vigtigt for mig, at vi får et system, hvor det ikke kun er dele af den offentlige sektor, hvor der er den her åbenhed, men at det er hele den offentlige sektor. Sådan, at hvis nogen kigger på din data, så ved du, hvem det er, siger Michael Aastrup Jensen, der nu vil tage sagen op i Folketinget.

- Jeg vil rejse sagen over for ministeren, men derudover også prøve at søge opbakning til, at i de kommende kommunale forhandlinger, at det her også kommer til at være et tema, siger Michael Aastrup Jensen.

I sagen fra Horsens er to medarbejdere politianmeldt, ligesom sagen er indbragt for Datatilsynet.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/laegers-opslag-i-journaler-er-synlige-for-patienten-kommunens-er-ikke

GDPR