Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Kvinder med anden etnisk herkomst tager ikke imod hpv-vaccine
27 pct. af kvinderne med en anden etnisk herkomst end dansk hverken har fået en hpv-vaccine eller har taget imod tilbuddet om at blive screenet for livmoderhalskræft.
Foto: Francis Joseph Dean, Imago/Ritzau Scanpix

Kvinder med anden etnisk herkomst tager ikke imod hpv-vaccine

Kvinder med anden etnisk herkomst er mindre tilbøjelige til at tage imod hpv-vaccine og screening for livmoderhalskræft, viser ny forskning.
22. JUL 2020 10.45

MIDTJYLLAND: Data sammenkørt fra i alt 170.000 kvinder viser, at tilslutningen til hpv-vaccinationsprogrammet og andelen af kvinder, der tager imod tilbud om at blive screenet for livmoderhalskræft, er betydeligt lavere blandt kvinder med anden etnisk herkomst end dansk. 

Det viser ny forskning fra Regionshospitalet Randers, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, oplyser Region Midtjylland.

Tallene viser, at mere end hver fjerde kvinde af anden etnisk herkomst bosat i Danmark hverken bliver hpv-vaccineret eller screenet for livmoderhalskræft.

- Det er fx mere end syv gange så sandsynligt, at en kvinde med somalisk herkomst hverken er hpv-vaccineret eller screenet, hvis man sammenligner med en etnisk dansk kvinde, siger læge Sara Badre-Esfahani, der er tilknyttet Regionshospitalet Randers og Aarhus Universitetshospital samt ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet.

Tilbuddene tilgodeser ikke etniske forskelle

Det er særligt kvinder fra Mellemøsten og Nordafrika, der ikke tager imod tilbuddene og ikke bliver vaccineret og screenet for livmoderhalskræft. For den gruppe af lande er det op mod 52 pct. Til sammenligning er dette tal ca. ti pct. for kvinder med dansk oprindelse. 

Det kan blandt andet skyldes, at de forebyggende tilbud, vi har i Danmark, ikke tilgodeser behovene hos kvinder med anden etnisk herkomst, mener Sara Badre-Esfahani.

- Det er vigtigt, at vi finder ud af, hvorfor det er sådan, så vi kan tilpasse programmerne, så alle kvinder - uanset etnisk herkomst - kan blive beskyttet mod livmoderhalskræft, siger hun.

I undersøgelsen er der taget højde for kvindernes socioøkonomiske status, men forskellen var fortsat høj.

ibs