SYDDJURS: Kviklån er nu officielt fortid i Syddjurs Kommune som en mulighed, sagsbehandlere kan foreslå kontanthjælpsmodtagere i akut pengenød. Ankestyrelsen har dømt lånetypen ude, og kommunen retter ind, efter at den selv havde spurgt styrelsen til råds.
Spørgsmålet om kviklån eller ej opstod tilbage i september sidste år, da en sagsbehandler anbefalede den kontroversielle lånetype over for en kontanthjælpsmodtager med en tandlægeregning, hun ikke kunne klare. Efter først at have forsvaret rådgivningen vendte kommunen dog under indtryk af en hastigt voksende mediestorm på en tallerken og bevilgede selv et lån.
Efterfølgende forsøgte kommunen sig med en forklaring om, at man ikke som sådan havde anbefalet et kviklån, men blot havde henvist til det som 'en låneberegning'. I forespørgslen til Ankestyrelsen om rådgivning formulerede Syddjurs ikke desto mindre spørgsmålet: 'Kan vi henvise borger til at optage et kviklån?' og nej, det kan en kommune ikke, er svaret fra Ankestyrelsen.
Tredje forklaring
Når sagen onsdag er på dagsordenen i Syddjurs Byråd for at godkende kommunens svar til Ankestyrelsen, er forklaringen på miseren nu en helt tredje. 'En enkelt sagsbehandler havde misforstået vilkårene for optagelse af kviklån. Sagsbehandleren var af den opfattelse, at når lånet først var optaget, var der tale om en høj, men fast rente,' hedder det i kommunens svarskrivelse.
Netop den variable rente er problemet, fordi den gør det 'usikkert, hvor meget ansøger ender med at skulle betale for lånet, eller over hvor lang en periode', som det hedder i Ankestyrelsens begrundelse for, hvorfor en kommune ikke må henvise en kontanthjælpsmodtager til at optage et kviklån.
I anledning af sagen har Syddjurs Kommune i øvrigt gennemgået alle sager, hvor der var mulighed for, at kviklån kunne være nævnt. Det er i alt ca. 1.600 sager, og i otte af dem 'er der truffet afgørelse om afslag med henvisning til optagelse af lån med variabel rente', hedder det i kommunens svar til Ankestyrelsen. Disse otte vil blive tilbudt mulighed for at blive genoptaget.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.