Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Kulturinstitutioner får afskrevet trecifret millionbeløb
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har mandag landet en aftale, der betyder, at blandt andre museer og vandrerhjem får eftergivet milliongæld fra lån helt eller delvist.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Kulturinstitutioner får afskrevet trecifret millionbeløb

En række låntagere får eftergivet deres lån, som de har optaget i Arbejdsmarkedets Feriefond.

Det er mandag lykkedes at finde en løsning for blandt andet handicap- og kulturinstitutioner, som har lån i Arbejdsmarkedets Feriefond. Det meddeler Beskæftigelsesministeriet.

Blandt andet mange museer rundt omkring i landet har gennem årene optaget lån, som de opfattede som donationer, men som det viste sig, at de reelt skulle betale tilbage.

Blandt de omkring 50 låntagere er Zoologisk Have, Fregatten Jylland, Randers Regnskov samt en række lokale vandrerhjem og museer.

Hver tredje låntager får afskrevet lånet fuldt ud. Resten får afskrevet deres lån med henholdsvis 90 pct. og 80 pct.

Ifølge ministeriet er der i alt optaget lån for omkring 800 mio. kr., og af de penge bliver cirka 720 mio. kr. afskrevet.

- Jeg synes, at sagen nu er landet rigtig fint, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Det er lykkedes at lande en løsningsmodel, hvor vi både tilgodeser låntagerne samtidig med, at der også er penge til at hjælpe udsatte familier til at få nogle gode ferieoplevelser. Jeg kan godt forstå, at låntagerne har været frustrerede. Det har været et langstrakt forløb, fordi reglerne omkring statsstøtte er komplicerede.

- Nu har dialogen med EU-Kommissionen båret frugt, og aftalekredsen er enige om, at det er den bedst mulige løsning, hvor vi tilgodeser alle hensyn, siger ministeren.

Hvis handicap- og kulturinstitutionerne fortsat har restgæld efter mandagens aftale, har de mulighed for at gøre to ting.

De kan enten betale resten af gælden eller vælge at overgå til et nyt lån, der skal løbe over 25 år til en rente på to pct.

Ritzau

Opdateret med faktaliste tirsdag 06.29

Fakta

Her er Beskæftigelsesministeriets oversigt over de berørte. Tallet i pct. angiver, hvor høj en procentdel af lånet de forskellige museer, vandrerhjem og andre får eftergivet:

100 pct.

  • Anholt Lokalhistoriske Arkiv og Forening, Anholt Museum. Djursland for Fuld Damp. Djursvold (Gerrild Vandrerhjem). Fiskeriets Hus. Foreningen Fjaltring Gæsthus. Holbæk Vandrerhjem, Hotel Sidesporet.
  • Hvide Sande Vandrerhjem. Kristeligt Studenter Settlement. Limfjordsmuseet. Rebild Vandrerhjem. Ribe Fritidscenter. Thisted Vandrerhjem.

90 pct.

  • Andelsbyen Nyvang. Arbejdermuseet. Bornholms Middelaldercenter. Castberggård. Danmarks Borgcenter. Danmarks Saltcenter. Dansk Forsorgsmuseum. Doverodde Købmandsgård (nordvest Safari).
  • Dronningens Ferieby. Dybbøl Banke. Fjordcentret Voer-Færgested. Kyst- og fjordcentret ved Randers. Fregatten Jylland. Fyrtøjet. Hou Søsportscenter. Middelaldercentret, Forsøgscenter for Historisk Teknologi.
  • Museet for Søfart. Musholmfonden. Museumscenter Aars, Cimbrercentret. Naturama. Nordjyllands Historiske Museum, Vikingecenter Fyrkat. Nordsøen Oceanarium. Odense Bys Museer.
  • Ragnarok, Danmarks Museum for Rock, Pop og Ungdomskultur. Randers Regnskov. Ribe Vikingecenter. Ringkøbing-Skjern Museum. Stenaldercentret Ertebølle. Stenvad Mosebrugscenter. Søbygaard.
  • Vadehavscentret. Zoologisk Have. Øhavets Smakke- og Naturcenter.

80 pct.

  • Danhostel Herning. Ringkøbing Danhostel.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet.