Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Koster skolelukninger stemmer?
Utilfredsheden med politikernes planer om at lukke skoler på Bornholm blev båret helt ind i byrådssalen i 2015. Og politikerne mærkede vælgernes vrede ved det efterfølgende valg. Men sker det altid?
Foto: Morten Brandborg, Ritzau Scanpix

Koster skolelukninger stemmer?

Forskere har undersøgt sammenhængen mellem 203 skolelukninger i 85 kommuner og lokalpolitikernes stemmetal ved to valg. Resultaterne overraskerne forskerne.
17. APR 2021 8.50
TEMA: KV21

PODCAST: Skolelukninger hører til blandt de lokalpolitiske beslutninger, som fører til de mest larmende og synlige protester fra vælgerne - og deres børn. Nu har forskere undersøgt, om vælger-vreden også rammer politikerne ved valgene.

Johan Ries Møller, Erik Gahner Larsen og Ulrik Kjær, alle fra Syddansk Universitet, har undersøgt alle skolelukninger i perioden fra 2010 til 2017 og stemmetallene ved de to kommunalvalg i 2013 og 2017 på jagt efter en sammenhæng mellem skolelukninger og tab af stemmer.

I denne uges udgave af podcasten Vi nørder valg fortæller professor Ulrik Kjær om resultaterne.

- Du må bare ikke lukke skoler

Han lægger ud med selv at erkende, at han havde den antagelse, at der ville være en sammenhæng:

- Jeg erkender blankt, at jeg er en af dem, som har nævnt den her tommelfingerregel: Du kan slippe afsted med næsten hvad som helst, vælgerne glemmer det, du må bare ikke lukke skoler.

I valgperioden 2010-2013 blev der lukket 147 skoler fordelt på 55 kommuner, og i perioden 2014-2017 blev der lukket 56 skoler fordelt på 30 kommuner. Samlet 203 lukkede skoler i 85 kommuner indgår i undersøgelsen.

Men holder antagelsen om, at skolelukninger altid koster stemmer? Det korte svar er nej.

Det noget længere og mere nuancerede svar kan du høre i podcasten Vi nørder valg fra Kommunen.dk.