
Otte ud af ti af de svageste kontanthjælpsmodtagere har massive helbredsproblemer, der står i vejen for, at de kan komme i job. Det viser en ny analyse fra AKF.
Knap hver fjerde af de svageste på kontanthjælp har en psykisk diagnose, hver sjette har et stort misbrugsproblem, og seks ud af ti har været på skadestuen inden for det sidste år, fx med forgiftning eller skader. Derudover har en stor del af dem sygdomme som gigt, sukkersyge eller mavesår. Gruppen af svageste kontanthjælpsmodtagere udgør i alt 70 pct. af alle på kontanthjælp, hvilket svarer til cirka 70.000 mennesker.
- Det er overraskende, at de svageste kontanthjælpsmodtageres problemer i så udpræget grad er sygdom og misbrug. Derfor har mange af dem også brug for andre former for indsatser end de rene beskæftigelsesrettede, siger vicedirektør Hans Hummelgaard fra AKF.
Kontanthjælp i mange år
At der er tale om mennesker med mange store problemer, bliver understreget af, at en stor del af dem har været på kontanthjælp i mange år, ganske få kommer i fast job og næsten hver tredje kommer på førtidspension i løbet af et par år. De færreste kontanthjælpsmodtagere har anden uddannelse end folkeskolen, og de har næsten ingen erhvervserfaring.
- Manglende tro på, at det er muligt at få et job, dårlige sprogkundskaber og manglende netværk gør det ofte svært for dem at komme i job. Den slags problemer kan muligvis afhjælpes med uddannelse og virksomhedspraktik. Men kurser og aktivering hjælper formentlig ikke meget mod misbrug, psykisk sygdom og dårligt helbred. For mange vil aktivering skulle kombineres med andre indsatser, fx krav om at deltage i et afvænningstilbud, siger vicedirektør i AKF, Hans Hummelgaard.
Det fejler de
De svageste kontanthjælpsmodtagere har ofte flere lidelser og/eller misbrugsproblemer:
* 60 pct. har været på skadestuen mindst én gang det seneste år
* 50 pct. har i løbet af et år været hos lægen med fx smerter i brystet eller svimmelhed
* 35-40 pct. har haft forgiftning, traume eller legemsbeskadigelse inden for et år
* 25 pct. har en psykisk lidelse
* 20 pct. har gigt, rygsmerter og muskelbetændelser
* 16 pct. har svære misbrugsproblemer
* 10 pct. har sygdomme som sukkersyge, underernæring, fedme
* 10 pct. har en alkoholrelateret lidelse
* 5 pct. har mavesår
* 2 pct. har forsøgt at begå selvmord
Om undersøgelsen
* Undersøgelsen omfatter alle de knap 100.000 personer, der var på kontanthjælp i januar måned 2007.
* Ca. 70.000 af dem var kategoriseret som de svageste ledige i de daværende matchgrupper 4 eller 5.
* Undersøgelsen bygger på oplysninger om deres tilknytning til arbejdsmarkedet, familie, indkomst, forbrug af medicin og forbrug af sundhedsydelser.
Foto: http://www.flickr.com/photos/meggers/with/2236447200/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.