Hvis der sådanne steder opstår en konflikt imellem de unge, kan det være svært for dem selv at løse den. Konflikten kan vokse og påvirke barnet så meget, at han eller hun hverken tør komme i skole eller deltage i fritidsaktiviteter.
- Konfliktmægling er en effektiv metode at løse en sådan konflikt på, fortæller SSP-lærer Mark Stahlfest og forklarer:
- Vi kommer tit ind i et konfliktforløb på et tidspunkt, hvor konflikten er optrappet, vennerne har valgt side, og hvor næste skridt ofte er vold eller trusler om vold. Her kan vi gøre en forskel, og konfliktmæglingen kan være med til, at situationen ikke ender med vold og måske en plettet straffeattest.
Et typisk mæglingsforløb
Ifølge Mark Stahlfest er mægling en måde at støtte konfliktens parter til at finde deres egne løsninger på konflikten gennem dialog og forhandling, så tilliden mellem dem genoprettes. Mægleren er upartisk og respekterer parterne, og mæglingen er frivillig og fortrolig.
Et typisk mæglingsforløb starter f.eks. med, at bekymrede forældre, foreningsledere eller lærere tager kontakt til SSP-lærerne for at få dem til at gribe ind i en konflikt. SSP-lærerne undersøger, hvem de implicerede er og hvilken skole, de går på. Derefter taler konsulenten med de unge hver for sig for at finde ud af, hvad konflikten går ud på, og hvad den betyder for den enkelte. Konflikten betyder som regel mere for én af parterne.
Måske venner
Det er nu konsulentens opgave at overbevise de implicerede om vigtigheden af at få mæglet konflikten. Hvis der er flere implicerede, skal kun de vigtigste deltage i selve mæglingen. Det er frivilligt at deltage i konfliktmæglingen, og deltagerne har tavshedspligt.
Efter endt mægling bliver dem, der har deltaget i den, enige om, hvad eventuelle andre implicerede i konflikten skal have at vide. Et mæglingsforløb ender som regel med, at de stridende parter kan tale med hinanden og måske ligefrem blive venner.
De tre skoler i Vallensbæk har hver sin SSP-lærer tilknyttet, som børnene kender fra deres hverdag i skolen.
SSP-lærerne er desuden AKT-lærere, hvilket vil sige, at de arbejder med børns adfærd, kontakt og trivsel i de mindre klasser for at forebygge senere problemer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.