Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kommunernes gæld er fortsat stigende

Driftsbudgetterne for 2012 ligger under den serviceramme, regeringen og KL har aftalt, men gennemsnitskommunen fortsætter dog en flerårig tendens til stigende nettogæld, viser nye tal fra KREVI
21. FEB 2012 10.44

Den stigende gældsætning skyldes, at anlægsinvesteringerne har fået et nøk opad. Det viser KREVI's nøgletal for kommunernes 2012-budgetter, fortæller evalueringsinstituttet i en pressemeddelelse.

Regeringen har løsnet op for kommunernes adgang til lånefinansiering af anlægsinvesteringer, og gennemsnitskommunen budgetterer med kraftigt øgede anlægsudgifter sammenlignet med 2011.

Men før eller siden skal lånene betales tilbage, og for at det kan ske, skal gennemsnitskommunen realisere et større driftsoverskud, end den har gjort de seneste 12 år.

- Den stigende nettogæld afspejler, at der ikke er balance mellem de samlede udgifter og indtægter i gennemsnitskommunen. Flere års skattefinansierede underskud skal vendes til overskud i de kommende år, og det kan kun ske ved at øge de løbende indtægter og/eller sænke driftsudgifterne, siger projektleder i KREVI, Bo Panduro.

Finanskrisen slår desuden igennem i nøgletallene; 19 kommuner valgte i 2009 at selvbudgettere udskrivningsgrundlaget for indkomstskatterne. Disse kommuner bliver i 2012 ramt af en negativ efterregulering, der sætter sine spor i nøgletallene i form af en engangsudgift i de vedtagne budgetter.

mou

Se nøgletal for kommunernes økonomiske styring her