DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Kommunernes driftsudgifter laveste i 17 år
Foto: Colourbox

Kommunernes driftsudgifter laveste i 17 år

Samtidig med at der er blevet skruet godt ned for pengene på drift, er udgifterne til anlæg steget, viser nøgletal fra KREVI
7. JUN 2012 15.31

For andet regnskabsår i træk lever gennemsnitskommunens samlede skattefinansierede resultat op til budgettet. Det viser tal fra Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut (KREVI).

Der er dog store afvigelser i både positiv og negativ retning, når man dykker ned i gennemsnitskommunens regnskab. Når det gælder drift, er der skruet ned – pengene er i stedet brugt på anlæg.

- Der er tegn på et kommunalt paradigmeskift ift. de foregående 10 års budgetoverskridelser, og det er værd at bemærke, at 2011 er det første år siden kommunalreformen, hvor ingen kommuner opnår et negativt driftsresultat, påpeger specialkonsulent Bo Panduro fra KREVI.

Største overskud i 17 år
Driftsoverskuddet for 2011 er det største i de 17 år, KREVI har tal for. Det er konkret serviceudgifterne, der er væsentlig lavere, end hvad der var budgetteret med. Samtidig har anlægsudgifterne tilsvarende været højere end planlagt, så det samlede skattefinansierede resultat svarer stort set til det budgetlagte.

Gennemsnitskommunen er i 2011 meget tæt på samlet set at have balance mellem indtægter og udgifter.

- Der er dermed tegn på, at den gældsætningstendens, som har været gældende for gennemsnitskommunen siden år 2000, flader ud, siger specialkonsulent Bo Panduro.

Se KREVIs nøgletal for alle 98 kommuner på www.krevi.dk.

lcl