
Næsten alle kommuner oplever, at patienter generelt udskrives hurtigere fra sygehusene til kommunal hjemmesygepleje, fx pga. bemandingsudfordringer på sygehusene. Det viser data fra KLs endnu ikke færdige sundhedsundersøgelse 2022, der bygger på besvarelser fra 95 af de 98 kommuner.
98 pct. af de deltagende kommuner svarer ja til spørgsmålet om oplevelsen af, at patienterne i år udskrives hurtigere til den kommunale hjemmesygepleje. På spørgsmålet om, hvordan kommunen mærker de hurtige udskrivelser, svarer 70 pct., at sygehuset ikke varsler kommunen tidsnok til, at den kan nå at iværksætte de nødvendige tiltag - fx midlertidig plads og hjælpemidler.
Endnu flere, nemlig 78 pct., svarer, at sygehuset ikke videregiver de nødvendige oplysninger ved udskrivelsen, fx udskrivelsesplan og plejeforløbsplan. Og 63 pct. af besvarelserne peger også på, at sygehuset ikke sikrer borgeren den nødvendige medicin og remedier til opstart af behandling i kommunen.
Kommunerne i feberredninger
Formand for KL Martin Damm (V) siger til Jyllands-Posten, at det er blevet værre for kommunerne i takt med, at situationen på sygehusene er blevet mere belastet.
- Der mangler ressourcer på sygehusene, og supersygehusene er slet ikke bygget til de mange patienter. De sander til, og det pres leveres videre til kommunerne. Vi bliver jo tvunget ud i feberredninger, men samtidig er det også en bøvlet og besværlig måde at samarbejde på, som koster langt flere ressourcer, når medicinen ikke er kommet med patienten hjem osv., siger Martin Damm.
KL-formanden efterlyser en egentlig reform med mere præcise retningslinjer for de kommunale opgaver og derefter også ressourcer. Direktør for social, sundhed og beskæftigelse i Herning Kommune Søren Christensen peger dog også på, at en tættere kontakt med fokus på at undgå uheldige udskrivningsforløb skal løses decentralt. "Her behøver vi ikke at vente på hverken regeringsgrundlag eller sundhedsreform. Det kan og skal vi klare selv", siger Søren Christensen til avisen.
KL arbejder fortsat med at analysere svarene fra kommunerne, og sundhedsundersøgelsen 2022 er formentlig først færdig i starten af det nye år, oplyser KL.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.