
Det gælder også i kommunerne, hvor antallet er fordoblet i perioden 1999 til 2009 - fra 4.317 til 8.980. Og udviklingen vil komme til at gå endnu hurtigere de kommende år.
Læs rapport
Det viser en ny prognose udført for Djøf, juristernes og økonomernes faglige organisation. Efterspørgselen på højtuddannede medarbejdere med en uddannelse inden for jura, økonomi, organisation, markedsføring mv. vil vokse til over 22.000 i kommunerne frem mod 2030.
Samlet vil behovet for medarbejdere med en lang videregående uddannelse inden for samfundsvidenskaberne og erhvervsøkonomien, djøfere, stige så meget, at der i hele erhvervslivet samlet kommer til at mangle 20.000 djøfere i 2030 med det nuværende niveau for uddannelsesindsatsen.
- Hvis vi ikke hurtigt foretager os noget drastisk, vil erhvervslivet mangle 20.000 djøfere i 2030. Efterspørgslen vil stige langt hurtigere, end vi med det nuværende tempo kan nå at uddanne de højtuddannede. Det er en trussel mod erhvervslivets konkurrenceevne og hele vores velfærd, vi ikke kan tillade os at overhøre, siger Djøfs formand, Finn Borch Andersen.
Årligt tab på 19 milliarder kroner
Det store underskud af højtuddannede fremgår af en helt ny undersøgelse, Djøfernes arbejdsmarked frem mod 2030. Konsulentfirmaet Damvad står bag rapporten, som kortlægger, hvor stort erhvervslivets behov for djøfere vil være 20 år frem.
- Samfundet vil tabe op mod 19 milliarder kroner om året, hvis ikke der ikke bliver uddannet nok med de rigtige kompetencer. Manglen på djøfere betyder et stort mistet samfundsøkonomisk potentiale. Det vil betyde mindre vækst, mindre skatteindtægter og dermed mindre velfærd. Gevinsten ved at uddanne flere er så stor, at det i løbet af to år svarer til værdien af den faste forbindelse over Femern Bælt.
- Vi skal uddanne markant flere og vi skal gøre det bedre. Og vi må ikke glemme de ledige nyuddannede. Vi får meget snart brug for dem og har ikke råd til, at de i mellemtiden 'ruster' og står tilbage som langtidsledige uden erfaring. Så skru op for den privatrettede jobindsats og ned for en kommunal aktivering, der alligevel ikke fører til job, lyder opfordringen fra Finn Borch Andersen.
Se analysen Djøfernes arbejdsmarked frem mod 2030 på www.djoef.dk/2030
Analysen og et sæt af anbefalinger til politisk handling er blevet til i tæt samarbejde med repræsentanter fra Dansk Erhverv, CBS, Danske Advokater, Tænketanken DEA, Finansrådet, Finanssektorernes Arbejdsgiverforening og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.