Ankestyrelsen har gennemført en praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af førtidspension efter arbejdsevnemetoden, herunder når borgeren selv beder om at få førtidspension på det foreliggende grundlag.
Undersøgelsen viser, at 81 procent af kommunernes afgørelser om at tilkende en borger førtidspension efter arbejdsevnemetoden er i overensstemmelse med lovgivning og praksis. Metoden beskriver borgerens ressourcer og muligheder for at udvikle ressourcerne i forhold til arbejdsmarkedet.
- Det er ofte indviklede sager, så det er godt resultat for kommunerne, siger ankechef Karin Rasch fra Ankestyrelsen, som fortsætter:
- Kommunerne skal dog fortsat have fokus på borgerens konkrete ressourcer og muligheder.
Kommuner skal oftere selv kontakte langtidssygemeldte om førtidspension
I de sager, hvor borgeren selv har bedt om at komme på førtidspension, har 74 procent af borgerne i gennem lang tid modtaget sygedagpenge. Ankestyrelsen kan konstatere, at kommunerne ofte har tilstrækkeligt kendskab til disse borgeres situation til at vide, at borgeren formodentligt har ret til førtidspension.
Derfor mener Ankestyrelsen, at kommunerne af egen drift burde have kontaktet borgeren og informeret om muligheden for at få førtidspension.
- Vi kan se, at en del af kommunerne ikke i tilstrækkelig grad selv indleder en dialog med borgeren om at få tilkendt førtidspension, men afventer, at borgerne selv lægger pres på at få gennemført en pensionssag uden yderligere undersøgelser, siger Karin Rasch.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.