dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Hald Strand Foto: Halsnæs Kommune

Kommuner samarbejder om kystsikring

Den nordsjællandske kyst skal sikres mod fremtidige storme - måske med inspiration fra vestkysten
31. JUL 2014 13.30

GRIBSKOV/HALSNÆS/HELSINGØR: Storme som Bodil, der ramte landet med fuld styrke den 6. december 2013, og som gav omfattende stormskader, vil også rase i fremtiden. Det er de tre kommuner - Gribskov, Halsnæs og Helsingør i Nordsjælland - fuldt bevidst om. Derfor indgik de tidligere på året et ambitiøst samarbejde, hvor målet er at finde fælles og langsigtede løsninger, der kan sikre mod skader efter fremtidens Bodil. Det fortæller de tre kommuner i en fælles meddelelse.

Det har været en lang og dyr omgang at få ryddet op efter Bodil. Private grundejere har brugt eller kommer til at bruge 75 millioner kroner. Også kommunerne har haft ekstra udgifter. Gribskov Kommune har brugt omkring 7 millioner kroner (heraf 5 millioner kroner til reparation af Rågeleje Strandvej), mens Helsingør Kommune har brugt 3,6 millioner kroner blandt andet til renovering af kystsikring efter stormen. Halsnæs Kommune har på nuværende tidspunkt afsat og brugt 850.000 kroner til trapper og skræntfod med mere.

Vejret går på tværs
Nu har de samarbejdende nordsjællandske kommuner taget handsken op og vil arbejde for løsninger, der går på tværs af kommunegrænserne - for det gør vejret, bølgerne og kysten.

- Kystsikring er rigtig, rigtig vigtig, når det handler om at beskytte de store værdier, som ellers kan gå tabt, når himmel og hav går i et, siger Walter G. Christophersen (DF), formand for Udvalget Miljø og Teknik i Halsnæs Kommune.
Han bakkes op af Johannes Hecht-Nielsen (V), formand for Teknik-, Miljø- og Klimaudvalget i Helsingør Kommune:
- Vi har brug for at trække på al den viden, der er på det her område og for at få alle gode kræfter til at arbejde sammen. Det handler både om kystbeskyttelse og naturgenopretning på en kyststrækning, som byder på fantastiske naturoplevelser og store forskelligheder.

Kigger vestpå
De tre kommuner kigger også mod den jyske vestkyst for at hente erfaringer med kystsikring. Her har fem kommuner etableret et samarbejde med staten om at sikre Vestkysten. Det sker primært ved kontinuerligt at tilføre kysten sand, så bølgerne tærer på det tilførte sand i stedet for at gnave af klitterne.

- Ligesom på Vestkysten vil den nordsjællandske kyst med fordel kunne kystbeskyttes med sandfodring, og et samarbejde på tværs af kommunerne hilser vi meget velkommen i Kystdirektoratet, da det er med til at sikre en mere helhedsorienteret kystbeskyttelse. Det tilførte sand gør blandt andet, at bølgerne mister kraft og slider mindre på kysten, siger direktør Merete Løvschall, Kystdirektoratet.

bi

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/kommuner-samarbejder-om-kystsikring

GDPR