Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Kommuner konkurrenceudsætter fortsat mere
Foto: Colourbox

Kommuner konkurrenceudsætter fortsat mere

Udbudskravet er væk, men i 2011 konkurrenceudsatte kommunerne samlet 25,0 pct. af deres opgaver mod 24,9 pct. i 2010
21. MAJ 2012 14.40

I 2011 konkurrenceudsatte kommunerne samlet 25,0 pct. af deres opgaver. Det viser de nye regnskabstal for kommunerne. Sammenlignet med 2010 er der tale om en lille stigning, idet tallet for 2010 er opgjort til 24,9 pct., lyder det fra KL - her få uger efter, at regeringen sammen mede LA og EL har fjernet udbudskravet.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) udtaler:

- Jeg er glad for at se, at kommunerne har fokus på at bruge de private, hvor det giver mere eller bedre velfærd for de samme penge. Det spor skal vi forfølge i de kommende år. Vi skal i større grad bruge virksomhederne der, hvor de har bedre kompetencer og større knowhow end det offentlige. Samarbejdet med den private sektor er med til at udfordre vanetænkning, så vi skaber en effektiv og omstillingsparat offentlig sektor.

KL's kommende formand Erik Nielsen (S) udtaler:

- Den stadig stigende konkurrenceudsættelse er udtryk for, at kommunerne hele tiden går nye veje for at inddrage den private sektor i at løse vores opgaver. Vi må dog erkende, at de nuværende regler gør det unødvendigt kompliceret for både kommuner og private aktører. Det er derfor yderst positivt, at regeringen med sin 2020-plan lægger op til at forenkle regler og proceskrav.

Indikatoren for konkurrenceudsættelse - IKU - er i samarbejde med KL blevet revideret, idet der er foretaget nogle tekniske justeringer af opgørelsesmetoden, bl.a. som følge af organisatoriske ændringer på forsyningsområdet. Tallet for 2010 er imidlertid også beregnet efter den nye metode, og tallene er derfor sammenlignelige.

Kommunernes konkurrenceudsættelse i 2010 blev tidligere i 2010 opgjort til 25,7 pct. - den procent, som efter økonomiaftalen mellem KL og regeringen i sommeren 2011 - men før udbudskravet er fjernet igen - skulle helt op på 31,5 pct.