Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kommunale chauffører på skolebænken

Ringkøbing-Skjern vil de mange, dyre småskader på kommunens biler til livs. Så nu skal de kommunale chauffører have et kursus i sikker kørsel

RINGKØBING-SKJERN: Kommunen er kørt træt i dårlige skadesstatistikker på grund af småskader på de kommunale biler. Derfor skal  medarbejdere, der kører i forbindelse med deres arbejde, gennem en massiv opkvalificering. Kommunen er medudvikler på et kursus i trafiksikkerhed i en hidtil uset størrelse.

- Det er en stor satsning, men vi tror på, at det vil lykkes. Kommunens chauffører er gode bilister, og det betyder, at vi er blevet sparet for de virkelig alvorlige ulykker. Men vi kan også se, at vi har for mange af de små skader. Det er dem, vi vil til livs, fortæller sekretariatschef Jette Delfs Clausen.

Kurset er det første af sin art i Danmark. Det er Silkeborg Tekniske Skole, som i et samarbejde med kommunen har udviklet modellen. Kurset forventes at blive AMU-godkendt til efteråret. Den teoretiske del af kurset foregår lokalt i Ringkøbing-Skjern, mens timerne på bane foregår på et køreanlæg i Viborg, der har de nødvendige faciliteter.

Projektet løber over tre måneder, hvor personale inden for Sundhed og Omsorg, Vej og Park med flere vil deltage på i alt tre kursusdage. Her vil chaufførerne lære om de mest risikable situationer, trafiksikkerhed, risikoforståelse, opmærksom kørestil og energirigtig kørsel. Men teorien og praktikken er kun en del af det samlede projekt.

- Med kurset tager vi ikke kun chaufførerne i ed. Hvis det skal lykkes skal hele organisationen bakke op. Derfor er kurset bundet op på en trafikstrategi. Medarbejderne skal mærke, at det er hele kommunen - direktørerne, politikerne og borgmesteren - der vil, at det her skal lykkes, siger Jette Delfs Clausen.

Næste kursusdag er onsdag den 18. maj ved rådhuset i Ringkøbing. Her skal de prøve kræfter med nogle af de største køremæssige udfordringer. De skal blandt andet prøve promillebriller på 1,2 promille og 'sikkerselebilen', der simulerer en egentlig trafikulykke.

mou

Fakta
- Ringkøbing-Skjern Kommune har på fire år haft 346 skader på kommunens biler. 74 af skaderne opstået, når der skulle bakkes eller vendes. 56 af skaderne er opstået ved kørsel ligeud.
- De samlede skader er vurderet til at koste 5.058.722 kroner. Her udgør kaskoen 3.265.160 kroner.
- 'Sikkerselebilen' er bygget af elever på Silkeborg Tekniske Skole. Bilen kan rulles rundt, så det føles som om, man er impliceret i et uheld.