Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KMD malker kommunalt monopol

Med den seneste prisjustering fra KMD stiger priserne for de kommunale monopolprodukter, mens it-firmaet samtidig sænker priserne på andre produkter. Konkurrenceforvridende og rystende, lyder kritikken
17. JAN 2012 9.36

Af Sine Riis Lund, [email protected]

KMD misbruger sit monopol på en række kommunale it-systemer til at vinde markedsandele på konkurrenceudsatte områder. Sådan lyder bekymringen, efter avisen Kommunen har fået adgang til KMD's prisjusteringer fra 2011 til i år.

Prisdokumentet viser, at KMD lader priserne stige på næsten samtlige af de cirka 180 produkter, hvor virksomheden de facto har monopol på it-systemer inden for det kommunale område. Samtidigt lader KMD køberne slippe billigere for langt hovedparten af de produkter, hvor KMD skal konkurrere med andre leverandører om prisen.

- Som branche frygter vi, at der er tale om krydssubsidiering, hvor man bruger monopolindtægterne til at skabe sig en konkurrencefordel på de konkurrenceudsatte områder. Og det er ikke fair play set med mine øjne, siger branchedirektør i DI ITEK Tom Togsverd til avisen Kommunen.

Skattekroner til privat vinding
Flere kommuner ærgrer sig over sammenfaldet. Blandt andre Viborg.
- Det ser jo meget mærkeligt ud. Der hvor man er i konkurrence med andre, kan man godt finde ud af at tage en fornuftig pris, men på monopolområderne sætter man i stedet for priserne op, siger økonomi- og lønchef Jørgen Bach.

På Christiansborg forarger fremgangsmåden.
- Jeg synes faktisk, at det lyder rystende, siger Michael Aastrup Jensen, it-ordfører for Venstre.

- Her taler vi altså om, at KMD jo er en privat virksomhed, så lige meget hvordan man vender og drejer det, så skal vi altså ikke have skattekroner til at hjælpe en privat virksomhed på ulige vilkår i forhold til andre private virksomheder, siger han til avisen Kommunen.

Han vil nu stille spørgsmål til indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) om sagen.

KMD afviser kritik
KMD blev solgt af kommunernes interesseorganisation KL i 2009. Ved salget indgik KL og KMD den såkaldte transitionsaftale, der lægger loft over, hvor meget KMD må lade sine priser stige på de kritiske it-løsninger. Det er løsninger inden for områder som kontanthjælp, pension og syge- og barselsdagpenge, hvor der i øjeblikket ikke er konkurrenter til KMD.

KMD afviser kritikken af at udnytte sit monopol. Salgs- og marketingsdirektør Karen Nielsen pointerer, at der ikke er nogen sammenhæng mellem prisudviklingen på de to områder. KMD har ladet priserne stige inden for transitionsaftalen efter de helt faste regler, der gælder i aftalen, forklarer hun. Disse forøgelser hænger blandt andet sammen med lønstigninger og funktionalitetsforbedringer til systemerne.

-Og det andet område er markedsbestemt, så det er afhængigt af udbud, markedsvilkår, og hvad der ellers sker på markedet, siger Karen Nielsen.


70 pct. af KMD's omsætning kommer fra det kommunale marked.