Ca. 14 pct. af eleverne i folkeskolen modtager specialundervisning, og der anvendes samlet ca. 13 mia. kr. om året på specialundervisningsområdet. Det svarer til knap 30 pct. af de samlede udgifter til folkeskolen.
Det viser en analyse af specialundervisningen i folkeskolen, der er gennemført af et udvalg med repræsentanter fra Finansministeriet, KL og Undervisningsministeriet. Baggrunden for analysen er, at udgifterne til specialundervisning har været kraftigt stigende de senere år.
Det fremgår også af analysen, at Danmark udskiller forholdsvist mange elever til specialklasser og specialskoler, når vi sammenligner os med Sverige og Finland, og netop udgifterne til specialklasser og specialskoler tegner sig for en stor del af de samlede udgifter til specialundervisning.
Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) siger på baggrund af analysen:
- At så mange børn udskilles til specialklasser og specialskoler strider både mod regeringens og kommunernes politiske målsætning om, at den almindelige folkeskole skal være inkluderende.
- Selvom kommunerne inden for de lovgivningsmæssige rammer har gode muligheder for både at styre og prioritere området efter denne målsætning, vurderer regeringen og KL, at der er behov for initiativer, der kan bremse udgiftsvæksten og frigøre ressourcer, der blandt andet kan være med til at styrke den almindelige undervisning i folkeskolen, siger altså undervisningsministeren.
På baggrund af analysen er udvalget kommet med en række forslag til, hvordan kommunerne kan opnå en bedre styring, organisering og ressourceudnyttelse på specialundervisningsområdet.
Formålet med forslagene er at sikre, at flere elever inkluderes i den almindelige undervisning. Forslagene handler blandt andet om:
- at understrege, at udgangspunktet er, at skolens elever skal kunne rummes i den almindelige undervisning og at sikre at specialundervisning gives til de børn, der har et reelt behov
- at kommunernes budgetsystemer- og styringsmodeller på specialundervisningsområdet understøtter inklusion og
- at udvikle de nødvendige kompetencer på skolerne fx ved systematisk samarbejde mellem almindelige folkeskoler og specialskoler.
Specialundervisning indgår som tema i forhandlingerne om kommunernes økonomi, der ventes afsluttet i midten af juni måned.
KL's formand Jan Trøjborg (S) siger på baggrund af udvalgets arbejde:
- Det er godt, at rapporten slår fast, at en afgrænsning af specialundervisningen vil kunne frigøre ressourcer til almenundervisningen. Det kræver enighed at tydeliggøre folkeskoleloven, så specialundervisning f.eks. afgrænses til specialklasser og specialskoler.
- Det er også godt, at der nu findes løsninger på de styringsudfordringer, kommunerne fx har i forhold til betaling af frit valg af specialtilbud. Kommunerne vil nu styrke de styringsmetoder, der motiverer skolerne til at arbejde målrettet med inklusion, slutter Jan Trøjborg.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.