dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Kæmpebyggeri tager unge ledige i skole

Når byggeriet af Skanderborgs nye administrationscenter går i gang mandag, åbner også byens nye virksomhedsskole - et samarbejde mellem kommune og entreprenør, der skal få flere i uddannelse

SKANDERBORG: Når borgmester Jørgen Gaarde (S) i dag tager første spadestik til byens nye rådhus på Skanderborg Fælled, åbner han også Skanderborgs første virksomhedsskole.

Med i udbuddet om byggeriet fulgte nemlig en række sociale krav til byggeriet såsom danske løn- og arbejdsforhold, syv pct. af de ansatte skal være praktikanter eller ledige i virksomhedspraktik, og så skal der altså oprettes en virksomhedsskole på byggepladsen, hvor unge ledige skal undervises i, hvad det vil sige at arbejde med byggeri.

Formålet med virksomhedsskolen er at skabe et læringssted for unge, der risiskerer at falde ud af uddannelsessystemet, hvor teori og praksis er knyttet tæt sammen, samtidigt med at de unge får mulighed for at skabe kontakter og netværk i byggebranchen. Det er både uddannelsessøgende og unge ledige, der kan anvises til skolen. Så længe de er mellem 15 og 29 år gamle.

De skal først på forskole
Virksomhedsskolerne er produktet af et samarbejde mellem produktionsskoler og virksomheder inden for byggeri og detailhandel. Her får de unge mulighed for at prøve kræfter med arbejdet på en byggeplads eller i et supermarked, før de vælger erhvervsuddannelse.

På Virksomhedsskolen i Skanderborg skal de unge møde sammen med pladsens håndværkere og efter en periode på skolens værksted indgå naturligt i byggeriets arbejde og liv. For inden de unge bliver sluppet ud på byggepladsen, skal de gå på en slags forskole til det egentlige arbejde.

Det kommer til at foregå i et værksted tilknyttet byggepladsen, hvor de unge kan opnå fortrolighed med brugen af værktøj og maskiner samt forståelse for sikkerhed i arbejdet. Derudover skal de uddannelsessøgende/ledige vise engagement og mødestabilitet, før de kan aspirere til at blive en del af et sjak på byggepladsen.

Den daglige gang på byggepladsen
I selve arbejdet på byggepladsen får de unge lært, hvad det vil sige at indgå i arbejdet på en byggeplads, samtidigt med at de får prøvet flere forskellige håndværk af, så de får et bedre overblik over, hvordan de forskellige håndværksfag er skruet sammen. Alt sammen for at gøre den unge mere uddannelsesparat.

I løbet af en almindelig dag skal de unge følge samme rutiner som byggepladsens øvrige ansatte. De spiser sammen, møder samtidigt og arbejder sammen. På den måde er det tanken, at de bliver en fuldt integreret del af personalet.

Ved siden af arbejdet på byggepladsen skal eleverne dog også modtage almindelig undervisning i Virksomhedsskolens undervisningslokale, således at den praksiske læring bliver koblet sammen med teori. Herudover kan der etableres brobygningsforløb med erhvervsskoler, så der gives mulighed for at afprøve et skoleforløb inden for en bygge- eller anlægsuddannelse.

Undervisningen bliver meget konkret
Andre kommuner, herunder Aarhus, har tidligere haft stor succes med virksomhedsskoler.

- Den undervisning som nogle elever før synes var lidt tør og kedelig, den bliver pludselig meget konkret, når den foregår i en virksomhed. Så er det noget, man kan forholde sig til og som giver en helt anden værdi for den enkelte unge.

Sådan sagde Thomas Medom (SF), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus, for en måned siden til TV2 Østjylland i forbindelse med at virksomhedskolerne i Aarhus fik stor opmærksomhed fra både folketingspolitikere og andre kommuner. I Aarhus har man to virksomhedsskoler - en merkantil skole tilknyttet Kvickly i Bruuns Galleri og en tilknyttet byggeriet af Dokk1 under NCC

Største byggeri i byens historie
Byggeriet på Skanderborg Fælled er det største i kommunens historie og har et budget på 300 mio. kr.

- Det er en milepæl i kommunens historie. Vi har forberedt byggeriet i fem år, og nu begynder de mange tanker og skitser endelig at tage fysisk form, siger Jørgen Gaarde.

Ud over rådhuset skal fælledbyggeriet danne rammen om kommunens samlede administration, ligesom Sydøstjyllands Politi etablerer en lokal politistation på Fælleden. Alt i alt bliver administrationscentret arbejdsplads for ca. 700 personer. Ydermere anlægges der et idrætcenter med dobbelthal, der får plads til 3.000 tilskuere ved musikarrangementer og knap 2.000 ved sportsbegivenheder. I alt er der tale om et byggeri på ca. 20.000 m2.

- Fælleden skal ikke bare være arbejdsplads for 700 medarbejdere. Det skal være et levende og attraktivt samlingspunkt for hele kommunen. Her skal være plads og rum, til at borgere kan mødes i dialog med politikere, ansatte og med hinanden. Fælleden er skræddersyet til aktive fællesskaber, som er en del af Skanderborg Kommunes DNA, fortæller Jørgen Gaarde.

I dag er kommunens administration spredt på seks forskellige adresser. Administrationscenteret samler alle aktiviteterne under ét tag, hvilket ifølge beregninger giver en driftsbesparelse på 12 mio. kr. årligt. Efter planen skal fælledbyggeriet stå klar til oktober 2016.


Der kan gå 10 elever på Virksomhedsskolen ad gangen.

Aftalen om Virksomhedsskolen er skrevet ind i kontrakten med hovedentreprenøren, KPC Herning A/S, og vil være i gang under alle byggeriets faser, indtil Fælleden er færdigbygget i 2017.

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/kaempebyggeri-tager-unge-ledige-i-skole

GDPR