Jesper Frost: Staten må på banen, når PFAS-regning skal betales

I Esbjerg anslås oprydning efter PFAS-forurening at løbe op i flere hundrede millioner.

ESBJERG: Rundt om i landet undersøges miljøet i denne tid for de forureninger, der stammer fra PFAS-gruppen af fluorstoffer. Giftstoffer, som første gang kom på miljødagsordenen, da unge og gamle kødspisere ved Korsør fik fatale koncentrationer af stoffet i sig via et kogræsserlaug i nærheden af en gammel brandskole.

Forureningen eftersøges af myndigheder på kryds og tværs og findes i disse måneder i både jordoverfladen, i vandløb og kystnære farvande, i grundvandet og i drikkevandet, og i en af de kommuner, hvor den er gal, overvejes de økonomiske konsekvenser nu:

Borgmester i Esbjerg Jesper Frost Rasmussen (V) siger til TV Syd, at Niras har afleveret en rapport om omfanget. Her er endnu ikke sat tal på, hvor dyrt det bliver at fjerne forureningen, men han vil have staten på banen, når regningerne skal betales, en regning, han forventer løber op i flere hundrede milioner:

- Det her er en generationsforurening, vi som kommune ingen mulighed har for at betale for oprydningen af. Det er et giftstof, som var lovligt at benytte tidligere, men som nu viser sig at være meget giftigt for alle. Desuden er det en forurening, som ikke kun Esbjerg Kommune kæmper med - det er en forurening, som er spredt ud over hele landet. Derfor er staten nødt til at komme på banen og være med til at betale den meget store regning, der venter forude, siger han.

På det seneste har Fyens Stiftstidende kunnet berette om, hvor mange steder på Fyn, GEUS har konstateret PFAS-forbindelser i grundvandet, hvor grænseværdierne er overskredet.