Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Jan Trøjborgs nekrolog

Jan Trøjborgs nekrolog

På vegne af Socialdemokraterne i Horsens Byråd, Horsens Partiforening og Horsens Kredsen
8. MAJ 2012 6.38

Horsens Kommunes borgmester Jan Trøjborg er ikke længere iblandt os. Meddelelsen om hans død kom som et chok og har efterladt os i dyb sorg.

Men først og fremmest samles vore tanker om Jan's børn, hans mor og alle hans nærmeste. Vi kan slet ikke beskrive den sorg, der har ramt jer alle og sender jer de allervarmeste tanker og dybeste medfølelse.

Jan tjente socialdemokraterne hele sit liv, først som DSU-lokal og amtsformand og fra 1978 til 1987 medlem af Horsens Byråd, hvor han meget hurtigt blev formand for Kulturudvalget. Allerede dengang var Jan med til at sætte gang i kulturlivet i Horsens, bl.a. var han med til at få etableret starten på Horsens Kunstmuseum.

Der var heller ikke nogen tvivl om, at Jan skulle være vores nye folketingskandidat, da denne plads blev ledig efter Henning Jensen. I Folketinget fortsatte Jan med at skabe respekt om sin person, hans dygtighed, hans evne til at være problemknuser og være visionær. Så ingen kunne være forbavset over, at daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen ved sin regeringsdannelse i 1993 gjorde Jan til minister. Jan nåede i Nyrup-regeringens tid at være minister for seks ministerier, og alle steder udfyldte hans sit job på fremragende vis.

Da borgmester Vagn Ry Nielsen ved kommunesammenlægningen valgte at sige stop, var Jan den oplagte arvtager til denne post. Vi blev derfor meget glade for, at Jan trods sin meget centrale placering på landsplan sagde ja til at være borgmesterkandidat ved valget i 2005, som han og partiet vandt stort.

Senere kom så posten som formand for KL, den højeste post i den kommunale verden. En opgave som alle er enige om, at han løste fortræffeligt.

Jan var Horsens-dreng, elskede sin by og kommune, glemte den aldrig, heller ikke i de travle folketings- og ministerår og vi alle har været vidne til den flid i arbejdet og glæden og stoltheden ved Horsens, som karakteriserede hans alt for korte borgmestertid.

Jan havde drømme og visioner for sin kommune. Han var ambitiøs og nåede fine resultater trods den krise, som også ramte Horsens.

Bekæmpelse af ledighed, specielt ungdomsarbejdsløsheden, var en hjørnesten i Jans tænkning, børns og unges uddannelse en anden hjørnesten, hans arbejde for Horsens placering på landkortet en tredje hjørnesten og den fjerde var modet til forandringer – forandringer han forudså nødvendigheden af før så mange andre.

Men Jan vidste også som murer og ingeniør, at skulle husets hjørnestene holde, skulle fundamentet være i orden, og det fundament var ordholdenhed, det brede samarbejde og de bærbare løsninger.

Jan har forstået at skabe alliancer med alle, der har villet være med til at gøre Horsens Kommune til et bedre sted for både nuværende og kommende borgere. Han har følt sig dybt forpligtet af tankegangen om, at 'vi løfter i flok'. Velvidende at den tankegang forpligter ikke mindst byens borgmester. Der var derfor også stor respekt om Jan overalt, hvor han var med, det være sig i vort parti, byrådsgruppen og også blandt de øvrige politiske partier i Horsens byråd.

Jan's udgangspunkt, som politiker, var ægte socialdemokratisk. Han udtrykte sin holdning klart forleden, da han talte ved partiets 1. maj møde om morgenen, hvor han bl.a. sagde: 'Først og fremmest er det meget vigtigt at være opmærksom på, hvordan vi behandler dem, der har det allermest vanskeligt'.

Han var dybt optaget af tanken om at forny velfærdssamfundet ud fra den grundholdning, at der fortsat skal være råd til at sikre de svageste grupper trygge og gode levevilkår.

Jan var en meget dygtig politisk håndværker, der samtidig ikke glemte at være menneske med omsorg for alle sine kære og overskud til alle der krydsede hans vej.

Partiet har mistet en stor politiker, Horsens har mistet en visionær, dygtig og afholdt borgmester.

Tak for din indsats. Du vil altid være i vore hjerter.

På vegne af Socialdemokraterne i Horsens byråd, Horsens Partiforening og Horsens Kredsen.

 

Peter Sørensen, Tina Naldal, Tove Asmussen