GLADSAXE: Det kan ikke bevises, at medarbejdere krænkede beboere på Plejecenter Møllegården i Gladsaxe, viser en ekstern advokatundersøgelse, så derfor vender fire medarbejdere og chefen for ældreområdet nu tilbage til deres job, oplyser kommunen.
Advokatundersøgelsen konstaterer også, at ledelsen handlede korrekt, selvom medarbejdere og chef først halvandet år efter, at de første oplysninger kom frem, blev hjemsendt, mens forholdene blev undersøgt.
Sagen rullede i november sidste år, da Berlingske Tidende skrev om, at medarbejdere ifølge tidligere ansatte sendte korte videoer af hinanden over Snapchat, der involverede ydmygelser og krænkelser af ældre og ofte demente beboere. Det skulle have fundet sted mellem foråret 2019 og februar 2020, og også TV2 lavede i sommeren 2020 en dokumentar, "Plejehjem bag facaden", der gav anledning til spørgsmål fra byrådet om forholdene.
Det er altså nu, ifølge rapporten fra advokaterne, ikke muligt at bevise, at den krænkende adfærd har fundet sted. Oplysningerne om hændelserne hviler nemlig på en enkelt medarbejders oplysninger, mens ingen andre har kunnet bekræfte dem. Og de medarbejdere, der skulle have begået dem, nægter, at de har fundet sted, eller har en anden forklaring på, hvad der er sket.
Formentlig upassende adfærd
Dog skriver advokaterne, at der sandsynligvis er sket noget, som ikke skulle være sket. Men hvad og i hvor høj grad der har været tale om direkte krænkende adfærd, eller det mere handler om upassende opførsel, har Sirius advokaterne ikke kunnet afklare.
Der er enkelte tidligere medarbejdere, der ikke har ønsket at lade sig interviewe af advokaterne, fremgår det af rapporten, hvor der blandt andet står: "Det kan ikke afvises, at dette kan betyde, at der kan være oplysninger eller forhold, som ikke er kommet frem i forbindelse med undersøgelsen, og som kunne have påvirket vores vurdering og konklusioner."
Allerede i februar 2020 fik Møllegårdens og kommunens ledelse kendskab til anklagerne, men på grund af utilstrækkelig dokumentation mener rapporten ikke, at ledelsen kan kritiseres for ikke at have orienteret beboere og pårørende, ej heller at der ikke blev foretaget nogen politianmeldelse.
Lettet ledelse
- Jeg er glad for, at vi nu har fået undersøgt sagen til bunds. Rapportens konklusioner er heldigvis klare og entydige, og jeg har tillid til de beslutninger, som admininistrationen nu har truffet på baggrund af rapporten, siger borgmester Trine Græse (S).
I december 2021 foretog Styrelsen for Patientsikkerhed ifølge kommunen et uanmeldt besøg på Møllegården og konstaterede her, at der ikke var problemer med kvaliteten. Forud havde kommunen i oktober 2021 lavet et idékatakig med anbefalinger til at udvikle kvaliteten i plejeboliger og hjemmehjælp, blandt andet psykologisk supervision for at forebygge forråelse:
- Vi arbejder benhårdt for at udvikle vores ældreområde. Alligevel kan vi aldrig helt undgå, at der indimellem er en medarbejder, der handler forkert. Men vi gør, hvad vi kan, for at sikre et godt arbejdsmiljø for vores medarbejdere, og derigennem også gode og trygge forhold for de borgere, vi har i vores varetægt, siger kommunaldirektør Ulrich Schmidt-Hansen.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.