dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Inger Støjberg afhørt om notat og pressemeddelelse
Inger Støjberg ved ankomsten til Rigsretten i Eigtveds Pakhus i København.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Inger Støjberg afhørt om notat og pressemeddelelse

Inger Støjberg: En pressemeddelelse skal være "retningsgivende", men "ikke udtømmende".

Mandag blev det den tiltalte Inger Støjbergs tur til at blive afhørt af  Rigsretten, og blandt dagens emner var, hvordan hun som minister så på sandhedspligten i forhold til pressemeddelelser. Et andet hovedpunkt var et notat, som Inger Støjberg anså at være "hypotetisk".

Om pressemeddelelser sagde hun, at man selvfølgelig ikke må lyve i en pressemeddelelse, men man skal heller ikke sige alt. Det er jo ikke et juridisk dokument, sagde hun og angav, at en pressemeddelelse skal være "retningsgivende", men "ikke udtømmende". Netop en pressemeddelelse er central for sagen, hvor Inger Støjberg er tiltalt for at have iværksat og fastholdt en ulovlig instruks.

I pressemeddelelsen meddelte hun, at hun havde bedt Udlændingestyrelsen om straks at sætte en stopper for, at mindreårige i asylsystemet kunne bo med en ægtefælle eller samlever. Der blev i pressemeddelelsen ikke nævnt nogen mulighed for undtagelser, hvilket i praksis ville være ulovligt, hvis man efterlevede pressemeddelelsen uden undtagelser.

I sagen indgår også et notat udarbejdet af embedsmænd i ministeriet. Det tilsiger, at der er tilfælde, hvor par ikke kan adskilles.

"Vi tror ikke der vil komme undtagelser"

Inger Støjberg fortalte i retten, at hun diskuterede en del af notatet, hvoraf det fremgik, at der er særlige tilfælde, hvor der skal ske undtagelser. De kom frem til, at det er hypotetisk, forklarede Inger Støjberg.

- Det er hypotetisk. Det er noget, vi tror, der kan komme langt henad vejen. Vi tror ikke, at der vil komme undtagelser, sagde hun. Notatet blev godkendt på hendes vegne af en ministersekretær.

- Fordi det er hypotetisk, godkender jeg det, for så må det være sådan, sagde Inger Støjberg, og herefter var det ifølge hende selv ude af hendes hænder. Hun forventede at sagen derefter ville følge den sædvanlige arbejdsgang i  ministeriet. Dage efter blev den omtalte pressemeddelelse udsendt.

- Når man sidder med ministernotatet, kan man jo godt se, at det vil være langt nede ad vejen og hypotetisk, at der vil være et par, som ikke skulle adskilles. Det er klart, at det også er det, som jeg vil kommunikere med pressemeddelelsen, forklarede Inger Støjberg.

Ministernotatet blev første gang frembragt for offentligheden, da Instrukskommissionen granskede sagen i 2020. Ifølge kommissionen mistede det sin betydning, da pressemeddelelsen kom dagen efter.

Ritzau