
Et krav om aften- og nattevagter skabte masser af kritik i Rebild Kommune for et par uger siden. Men uden blandede vagter bliver det svært at nå i mål med målsætningen om kontinuitet i faste teams, vurderer projektchef hos Vive, Martin Sandberg Buch:
- Nattetimerne er en udfordring for de små faste teams, hvis de skal være selvkørende. Og hvis man kun kan udfylde vagterne i dagtimerne med det faste team, så er man kun nået halvvejs i mål med målet om faste teams, siger han til DK Nyt og tilføjer:
- Hensigten er ikke, at det kun er kendte ansigter for de ældre i dagtimerne på hverdage, og så er det en masse forskellige medarbejdere resten af døgnet og i weekender.
Og det er fagforeningen FOA grundlæggende enige i.
- For at få en forståelse for den ældres liv, er det vigtigt, at man er en del af hele deres døgnrytme, og det er derfor også vigtigt, at det faste personale er med i aftentimerne, siger sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Tanja Nielsen.
Hun peger ligeledes på, at det er en udfordring at finde ud af, hvordan man bedst lykkes med at sikre faste ansigter og plejepersonale for den enkelte ældre.
- Det er en svær udfordring, og det afhænger meget af størrelsen på det faste team. Hvis man er mange på teamet, bliver der hurtigt flere personer, som den ældre skal forholde sig til. Omvendt, hvis det er en lille gruppe, kan man være sårbar i forhold til at få vagtskemaerne til at gå op, hvis man bliver ramt af fx sygdom, siger Tanja Nielsen.
Brug for kreativ tilgang til vagtskemaerne
Diskussionen for eller imod de såkaldte rene dagsvagter og aftenvagter eller blandede vagter, er langt fra ny, og tendensen mod enten det ene eller det andet skifter med årene.
Men med implementeringen af faste teams som en del af ældrereformen, er spørgsmålet på ny blevet aktuelt ude i mange kommuner.
Her gik bølgerne højt i Rebild Kommune, hvor den lokale FOA-afdeling reagerede i skarpe vendinger, da de oplevede, at kommunen forsøgte at trække blandende vagter ned over hovedet på de ansatte.
- Jeg bliver alvorligt bekymret for arbejdsmiljøet. Det vil betyde, at nogle ansatte ikke kan få deres privatliv og arbejde til at hænge sammen, lød det dengang fra den lokale fællestillidsrepræsentant for FOA-ansatte i center, pleje og omsorg.
Tanja Nielsen opfordrer da også kommunerne og de lokale ledere til at tage medarbejderne med på råd, når man skal finde ud af, hvordan man skal løse opgaven.
- Det er afgørende, at de ansatte bliver taget med på råd. Det skal ikke være noget, der kommer ind ad bagvejen.
Hun opfordrer derfor også til lokal kreativitet for at finde løsninger lokalt:
- Implementeringen af ældreloven og faste teams er nødt til at være meget lokal. Det skal passe til den enkelte arbejdsplads, og der kommer ikke til at være en model, som passer til alle kommuner, siger hun og fortsætter:
- Der er flere eksempler på løsninger ude i kommunerne, hvor der nogen steder er meget skiftende vagter i stedet for de traditionelle arbejdstider. Der er brug for kreative løsninger, og at man fra ledelsens side tager de ansatte med på råd. Det er noget, vi skal møde åbent og være i dialog om.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.