Først lød det, at alle ansatte i Rebilds ældrepleje skulle overgå til en ny ansættelsesform, som betød, at hjemmehjælpere også skulle kunne tage aften- og nattevagter, selv hvis de i dag kun har dagvagter. Men kort efter lød det så, at de ansatte alligevel ikke skulle overgå til de nye arbejdsbetingelser.
I stedet vil kommunen nu gå i dialog med medarbejderne om frivillige ordninger med blandede vagter, oplyser Rebild Kommune.
Dermed står Rebild stadig med en udfordring, som mange andre kommuner står med, når ældreloven skal implementeres.
Her bliver kommunerne nemlig mødt med et krav om, at den ældre skal blive mødt af faste og velkendte ansigter i de såkaldte faste teams. Og mens det godt kan lade sig gøre i kommunerne i dagtimerne, så er det er anden udfordring, når aften og nattetimerne banker på.
- Nattetimerne er en udfordring for de små faste teams, hvis de skal være selvkørende. Og hvis man kun kan udfylde vagterne i dagtimerne med det faste team, så er man kun nået halvvejs i mål med målet om faste teams, fortæller projektchef hos Vive Martin Sandberg Buch til DK Nyt.
Han har blandt andet stået bag en evaluering af kommunernes indledende forsøg med faste teams, som nu skal bredes ud til hele landet. Her fremhæver evalueringen blandt andet, at det er en udfordring at sikre faste teams hele døgnet.
- Hensigten er ikke, at det kun er kendte ansigter for de ældre i dagtimerne på hverdage, og så er det en masse forskellige medarbejdere resten af døgnet og i weekender, siger Martin Sandberg Buch.
Krav om faste teams vil skabe konflikter
Oplægget om at indføre blandede vagter blev ikke præsenteret som et krav, men var som en del af et forhandlingsoplæg, har Rebild Kommune oplyst til baggrund til DK Nyt.
Ikke desto mindre skabte det en del kritik hos fagforeningen FOA og blev omtalt af blandt andet DR. Det viser, at det er en svær balancegang for kommunerne, og det er noget, som let kan sætte gang i mange følelser blandt de ansatte.
- Situationen er mange steder fastlåst. Det handler både om vanetænkning blandt de ansatte, men også at det er svært at få blandede vagter til at flugte med på den ene side de nuværende overenskomstregler og på den anden de vagtforpligtelser det vil indebære for mindre teams at dække både dag, aften og weekend, siger Martin Sandberg Buch.
Generelt set er arbejdsvilkår og medarbejdere ret forskellige, når man sammenligner dagvagt med aften- og nat. Det gælder også for begge grupper, at de som udgangspunkt har en ret stor modvilje mod at skulle overgå til blandede vagter. Det handler ofte også om den enkeltes familiesituation og ønsker til arbejdslivet, siger han.
Der venter derfor en stor organisatorisk opgave for kommunerne, hvis man skal nå i mål med ældrelovens hensigt om faste teams, hvor man i kommunerne skal være klar på, at man kan blive mødt med modstand fra medarbejdere og fagforeninger.
- Ingen kommuner, jeg har været involveret med, er endnu rigtig lykkedes med at tage tyren ved hornene i forhold til, hvordan man sikrer faste teams gennem hele døgnet med blandede vagter. Det bliver virkelig svært at nå i mål med ældrelovens mål, hvis man ikke får grebet dette spørgsmål an, siger Martin Sandberg Buch.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.