
Af Claus Theilgaard
BORNHOLM: Den ondskabsfulde beskrivelse af det politiske folkemøde på Bornholm er, at det måske slet ikke er særligt folkeligt. Det er bare den definerende klasse, der mødes for at sove i ske i fire dage på Bornholm. På førstedagen af Folkemødet var det i hvert fald 'de skolede eller professionelle aktører', der fyldte på de grønne plæner, ned til Allinges klipper.
Et mindre antal turister og bornholmere var ude for at se på de mange kendte beslutningstagere. Alle dem fra tv.
Afstanden mellem beslutningstagerne og de andre kan virke stor og det er sikkert en væsentlig årsag til den faldende valgdeltagelse og problemerne med at rekruttere til partiapparaterne og kandidatlisterne.
Og det problem har KL sat fokus på. Organisationen har indledt kampagnen Demokrati 2020. Det var et af folkemødets mere velbesøgte arrangementer og satte netop fokus på demokratiets tilstand.
For et af problemerne er, at den seneste strukturreform har betydet et markant fald i valgdeltagelsen: Kun to ud af tre vælgere stemte til sidste kommunal- og regionsvalg.
- Og det er ikke godt nok. Det var alle deltagere i KL's paneldiskussion om demokratiets tilstand enige om. De var samlet i rundt telt, der er ejet af Cirkus Stjerneskud - et bornholmsk cirkus, der drives af særdeles engagerede forældre og deres børn, der er i manegen.
Få stemmer
En valgdeltagelse, der ikke har været mindre siden forrige kommunalreform for 35 år siden er en diagnose på, at der noget galt med det danske demokrati. Når det samtidig står klart, at vælgerforeningerne har svært ved at skaffe kvalificerede kandidater, så skulle det få alle alarmklokker til at ringe.
Men det gjorde det ikke. Formand for Region Syddanmark, Carl Holst (V), tidligere minister, Henrik Dam Kristensen (S), borgmester i Lejre, Mette Touborg (SF) og Morten Østergaard (R ) var alle bekymret for den lave valgdeltagelse og problemerne med at skaffe kandidater. Men at det går decideret dårligt for demokratiet - tjah og nej - det går faktisk OK, kan holdningen nok sammenfattes.
Henrik Dam Kristensen har i en periode været partisekretær for Socialdemokratiet:
- Det var påfaldende, at vi altid op til valg pludselig fik en masse henvendelser fra folk, der gerne ville hjælpe. Det var ikke medlemmer af partiet, sagde Henrik Dam Kristensen, der i øvrigt efterlyste bedre værktøjer til de politikerne i de nye storkommuner:
- Vi skal overveje at lønne flere politikere. Gøre flere til fuldtidspolitikere. I dag har vi en situation, hvor det er frivillige, der får forelagt meget komplicerede sager fra embedsmændene, der kommer fra en stab, der er blevet yderligere professionaliseret med mange flere 'DJØF'ere'.
Konsensus
Borgmester Mette Touborg (SF) pegede på, at et af de helt store problemer i det lokale demokrati er konsensuspolitikken i kommunerne. Folk har svært ved at se om det gør den store forskel, hvem de stemmer på lokalt. Når Folketinget så går ind og blander sig i enkeltsager, så må vælgerne konkludere, at de skal stemme til folketingsvalget, når der er noget, de vil have ændret i deres kommune.
Regionsformand Carl Holst påpegede, at der i dag mangler nærhed til sagerne og at det afspejler sig i det meget store antal blanke stemmer.
Morten Østergaard mente, at politikerne ikke har formået at udnytte mulighederne for at udnytte de moderne kommunikationsformer.
- Vi har ikke fulgt med i kommunikationen i den demokratiske debat, sagde Morten Østergaard, der straks mødte en løftet pegefinger fra den noget ældre Henrik Dam Kristensen, der påpegede, at han kunne huske arbejdet med politik inden internet og e-mail.
- Der var ikke et bedre demokrati og bedre forhold i gamle dage, sagde Dam Kristensen.
Mette Touborg sagde, at de i Lejre havde stor succes med at nedsætte ad hoc-udvalg med borgere, der har en særlig viden indenfor et område og at det har fungeret godt.
Flere deltagere diskuterede om partierne er et onde eller et gode. Man tager jo en hel pakke og er måske kun enig med 75 pct, påpegede indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder, der kom med i panelet sidst i debatten.
Og det fik hans partifælle Carl Holst til at konkludere:
- Jeg ved ikke om partierne er løsningen. Men jeg ved ikke, hvad alternativet er.
Herefter blev der åbnet for spørgsmål fra deltagerne i Cirkus Stjerneskuds telt. Der var ingen af de mange professionelle tilhørere, der spurgte til folkeafstemninger, som vi blandt andet kender det i Schweiz.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.