dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Ikke en bunke træstammer men innovativ spildevandsturbine
Bygningen, der rummer turbinen, er kamoufleret som en stak træstammer, og derfor skal man meget tæt på for at opdage, at der bliver produceret strøm dér midt i skoven.
Foto: Palle Peter Skov, Blue Kolding

Ikke en bunke træstammer men innovativ spildevandsturbine

BlueKoldings turbine ved Lillebælt leverer ikke blot klimaneutral energi, men er også udtryk for god og nærmest usynlig arkitektur.

KOLDING: Der er netop blevet uddelt arkitekturpriser i Kolding Kommune, og i den forbindelse har BlueKoldings spildevandsturbine modtaget hædrende omtale. Den et år gamle turbine leverer dermed ikke blot klimaneutral energi, men er også udtryk for god arkitektur, lyder det fra forsyningsselskabet.

Turbinen er den første af sin art i Danmark og formentlig i hele verden. Den udnytter de 11 milliarder liter renset spildevand, der hvert år løber fra Centralrenseanlægget i Agtrup gennem Stenderupskovene til Lillebælt.

Undervejs er der et fald på 35 meter, og det giver så meget fart på vandet, at der kan laves strøm af det. Derfor er der sat en turbine på udløbsledningen, så energien fra vandet ikke går til spilde.

Godt kamoufleret

- Vandet løber uanset hvad, så vi kan lige så godt udnytte energien i det. Vores strategi, Fra mindre skade til mere gavn, handler netop om at hæve ambitionsniveauet og ikke kun rense spildevandet for at gøre mindre skade, men også udnytte energien i vandet for dermed at gøre mere gavn for miljøet og klimaet, siger BlueKoldings bestyrelsesformand, Tanya Buchreitz Løwenstein.      

Selve bygningen, der rummer turbinen, er stort set usynlig, fordi den er passet ind i omgivelserne i skoven. Den er nemlig kamoufleret som en stak træstammer, og derfor skal man meget tæt på for at opdage, at der bliver produceret strøm dér midt i skoven.

Det er dette koncept, som har skaffet turbinen hædrende omtale. Om baggrunden for bedømmelsen af turbinen hedder det, at anlægget er: ”…et humoristisk og innovativt anlæg, i både form og funktion.”

Turbinebygningen er i øvrigt tegnet af de lokale arkitekter hos Tegnestuen Mejeriet.

Se en lille film, der beskriver spildevandsturbinen, og hvor civilingeniør Thomas Faarbæk fra BlueKolding fortæller.