Hoteller kigger stadig langt efter gæster fra udlandet
Selv om landets hoteller er begyndt at få flere gæster, så er niveauet stadig under det, der var før corona.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix (arkiv)

Hoteller kigger stadig langt efter gæster fra udlandet

Der var flere overnatninger i maj på hoteller, feriecentre, campingpladser og vandrerhjem end sidste år, men færre end året før det.

Sammenlignet med sidste år har der i maj i år været flere overnattende gæster rundtom i Danmark. Men niveauet er stadig under det, der var før coronapandemien. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Fordelt ud over blandt andet hoteller, feriecentre og campingpladser har der i maj i år været samlet 2,2 millioner overnatninger. Det er 63 pct. flere end i maj sidste år, men 32 pct. færre end i 2019.

- Stigningen i 2021 har dermed ikke været tilstrækkelig til at bringe overnatningerne tilbage på niveauet før covid-19, skriver Danmarks Statistik i sin opgørelse.

Det er især hotellerne, som fortsætter med at være ramt på overnatningerne. På trods af en stigning på 210 pct. fra maj 2020 til maj 2021 så er niveauet fortsat 53 pct. under det fra 2019.

Det er især fraværet af udenlandske gæster, som er årsagen til det lave antal overnatninger på hoteller. De udenlandske gæster havde kun 74.000 overnatninger på hoteller, hvilket er 89 pct. færre end i maj sidste år.

Kronede dage på campingpladser

Mens antallet af overnattende gæster på hotellerne stadig er under niveauet fra før corona, så er historien en anden for campingpladserne. Her er der faktisk flere overnatninger end før corona.

I maj i år har campingpladserne haft 1,1 million overnatninger. Det er 20 pct. flere end i 2020 og én pct. over niveauet i 2019.

Campingpladserne er den eneste overnatningsform i Danmarks Statistiks opgørelse, der i øjeblikket oplever fremgang sammenlignet med før corona.

- Der er derfor lagt i kakkelovnen til endnu en sommer, hvor det er campingpladserne, som fortsætter i førertrøjen i lighed med feriehusene, mens den resterende del af branchen sakker bagud. Her skal vi dog huske på, at meget afhænger af restriktionsniveauet for rejser ind og ud af landet, siger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en skriftlig kommentar.

Fra 26. juni blev det muligt for danskerne frit at rejse i EU uden at skulle fremvise test før hjemrejse eller skulle i isolation ved hjemkomst.

Derudover blev de danske indrejserestriktioner også lempet, så udenlandske gæster fra EU ikke skal i isolation ved indrejse i Danmark, hvor de fremover kan nøjes med at fremvise gyldigt coronapas.

Ritzau