Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
De røde kommuner havde tilbagegang på 50-70 pct., de lyseblå havde mindre tilbagegang, og de mørkeste kommuner oplevede et rykind af turister.
Foto: Danmarks Statistik

Corona kostede hovedstaden flest overnatninger

Hoteller, feriecentre og campingpladser havde færre overnatninger sidste år, men med store geografiske forskelle.
10. FEB 2021 15.50

I 2020 faldt overnatningerne på hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og i lystbådehavne med over 30 pct. sammenlignet med 2019. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Over halvdelen af det samlede tab ramte Københavns Kommune med 5,7 mio. færre overnatninger svarende til en nedgang på 65 pct. siden året før. 

Men hvor København og en række andre hovedstadskommuner blev hårdt ramt med over 50 procents nedgang, gik det tværimod fremad andre steder.

Især på de mindre og mellemstore øer og i flere andre typiske sommerhuskommuner blev fraværet af udenlandske turister efter coronanedlukningen så rigeligt opvejet af danskere, der holdt ferie i deres hjemland.

De største stigninger i absolutte tal oplevede havde Syddjurs, Odsherred, Ærø, Faaborg-Midtfyn og Samsø kommuner med et samlet plus på 146.000 overnatninger. På Bornholm steg antallet af overnatninger 41.000.

Særligt hård var opbremsningen i branchen i december, hvor det samlede antal overnatninger faldt med 9,7 pct., efter at der er korrigeret for sæsonudsving.

Næstbedste år for sommerhuse

Selvom overnatningerne samlet set dykkede, var 2020 alligevel det næstbedste år i mange år, hvis man udelukkende ser på udlejning af feriehuse. Med 19,9 mio. overnatninger blev året kun overgået af året før, 2019.

2020 bød på 29 pct. færre udenlandske overnatninger i sommerhuse end året før, men til gengæld 68 pct. flere danske overnatninger.

For dette års sæson så det meste lyst ud ved udgangen af november, da der var flere bookinger end året før. Men det ændrede sig i løbet af december.

Nu er der booket 266.700 sommerhusuger for 2021, hvilket er 7.4000 færre end sidste år. Det skyldes færre udlejede uger i januar og februar, mens resten af året ligner sig selv, dog med langt flere danske og færre udenlandske bookinger.

Danmarks Statistik gør opmærksom på, at der på grund af coronarestriktioner er en lidt større usikkerhed om tallene end normalt.

ak