Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
De røde kommuner gik mest tilbage. De lysere blå havde mindre tilbagegang, mens de mørkeblå tværtimod fik flere turister.
Foto: Danmarks Statistik

Hotelkommuner blev hårdt ramt på turismen

Mens især storbyer mistede overnatninger i 2020, var der fremgang for sommerhuskommuner.

2020 blev et skidt år for dansk turisme.

Efter at antallet af overnatninger i feriehuse, hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og lystbådehavne har sat rekord år for år fra 2014 til 2019, faldt det med 20 pct. sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Værst gik det ud over hoteller og vandrerhjem, som fik halveret deres overnatningstal i forhold til året før. Mindst tilbagegang var der for sommerhusene (fire pct.) og camping (to pct.), mens lystbådehavnene ligefrem havde en lille fremgang.

Det afspejler sig geografisk, hvor især de store hotel-kommuner, typisk storbykommuner, mistede turister - se kortet øverst.

Værst på Frederiksberg med en tilbagegang på 75 pct. og i København med en tilbagegang på 65 pct. Uden for hovedstadsområdet gik Billund mest tilbage med 49 pct. efterfulgt af Odense med 43 pct. og Herning med 42 pct. 

Flere typiske sommerhuskommuner havde til gengæld fremgang. Størst var den på Ærø med et plus på 20 pct. efterfulgt af Samsø og Læsø.

Selvom sommerhusudlejningen faldt i forhold til rekordåret 2019, blev 2020 alligevel det næstbedste år nogensinde med 19,9 mio. overnatninger. Mens forårsmånederne blev ramt af nedlukning af grænserne, satte månederne juli til oktober alle ny rekord, hvorefter nye coronarestriktioner igen gav et dyk i november-december.