Med støtte fra Servicestyrelsen skal skoler i fire kommuner i landet udvikle en model, der skaber en fælles kultur for udvikling af bedre trivsel og positiv adfærd hos elever i folkeskolen. Ud over Holstebro Kommune deltager Herning, Ikast-Brande og Aalborg i projektet.
- Ideen i projektet er, at alle elever og ansatte på den enkelte skole skal formulere nogle fælles værdier for positive adfærd - f.eks. respekt, ansvar og tryghed. Værdierne skal være udgangspunktet for nogle faste regler om, hvordan disse værdier skal leves ud i og gennemsyre dagligdagen på skolen.
Et kernepunkt i projektet er, at positiv social adfærd i alle dens afskygninger skal motiveres via brug af anerkendelse, opmuntring og belønning. Negativ adfærd skal mødes med milde og forudsigelige konsekvenser, siger ledende psykolog i Børn og Unge i Holstebro Kommune, Steen Frederiksen.
Lignende metoder er afprøvet med gode erfaringer i bl.a. Norge, hvor skolekulturen er meget lig den danske. Erfaringerne fra Norge viser bl.a., at aktiv handling og støtte fra skolens ansatte, ledelse, forældre og elever udvikler et godt miljø for læring, hvor eleverne trives, er trygge og har gode muligheder for udvikling. Det er disse erfaringer, der nu skal omsættes til en dansk model for handling på de tre skoler i Holstebro Kommune.
Et planlægnings-år
- Det første år i projektet bliver et planlægningsår, hvor personalet skal have ideen i de nye metoder ind under huden, så de senere kan føres ud i daglig praksis sammen med skolernes elever og forældre. Vi vil skele meget til erfaringerne fra Norge. Derfor vil der også blive arrangeret studieture til Norge for personalet på de tre skoler, siger afdelingschef i Børn og Unge, Arvid Lisbjerg.
Når Nørrelandsskolen, Ejsing Skole og børnehus samt Idom-Råsted Skole deltager i projektet, er det ikke, fordi der her er særlige problemer med elevernes trivsel og adfærd.
- De tre skoler har meldt sig til projektet, fordi de gerne vil gå forrest i bestræbelserne på at skabe fælles front på den enkelte skole for at sikre bedst mulig trivsel og positiv adfærd hos eleverne. Indsatsen skal munde ud i, at eleverne generelt modnes til at kunne deltage i forpligtende fællesskaber i både skole og fritid. Ideen i projektet er også, at der skal tages fælles hånd om de få elever med alvorlige adfærdsproblemer, som har særlige behov for støtte, og elever, der er i risiko for at udvikle problemer af den art, siger ledende psykolog Steen Frederiksen.
Personalet på de tre skoler er gået i gang med det forberedende arbejde. I nær fremtid vil forældrekredsen ved de tre skoler bliver informeret om projektet. Hvis Nørrelandsskolen, Ejsing Skole og Idom-Råsted Skole får gode erfaringer med den nye model, kan den på sigt blive daglig praksis i de øvrige folkeskoler i Holstebro Kommune – og måske danne skole andre steder i landet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.