Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Hjemløse flytter i hytter lavet af vindmøllevinger

Hjemløse flytter i hytter lavet af vindmøllevinger

Hjemløse i Vejle kan om et par måneder flytte ind i hytter bygget af komposit af glas og plast
9. SEP 2011 14.19

VEJLE: En række hjemløse i Vejle får den 1. december i år et helt nyt hjem. Og det er et ganske særligt et af slagsen. De kan flytte ind i seks boliger, der er de første privatboliger i Danmark bygget af komposit af glas og plast.

- Alle udvendige materialer er lavet af komposit - nærmere bestemt af komprimerede glas- og plastfibre, som vi kender det fra vindmølleindustrien. Det er første gang, at komposit bruges til private boliger. Derfor er projektet ret unikt, siger Birger Kruse fra Vejle Kommune, som er projektleder for 'Hytteby for hjemløse'.

Vækst i hytter til hjemløse
Hyttebyen vil bestå af seks boliger på hver 40 kvadratmeter, et fælleshus og giver bolig til seks socialt udsatte i kommunen. Der vil være tilknyttet en social vicevært, som er den umiddelbare kontakt mellem beboerne og myndighederne. Viceværten skal bl.a. fungere som konfliktløser og være med til at skabe stabilitet, så fx huslejen bliver betalt. I første omgang bliver der bygget seks boliger, men der er plads til at udvide med yderligere fire, hvis projektet bliver en succes.

De nye boliger er en del af forsøgsordningen Skæve huse til skæve eksistenser', som går ud på at afprøve alternative boliger og boformer for hjemløse. I de seneste år er antallet af hyttebyer til hjemløse vokset op i en række større danske byer. Blandt andre Århus, Kolding, Haderslev og Aalborg har opført byer som den by, der er på vej i Vejle, for at sikre hjemløse tag over hovedet.

Hytterne gør gavn
Ifølge Birger Kruse er en hytteby en god ide:

- De evalueringer, man har lavet af de nuværende byer, viser, at de gør gavn blandt de hjemløse, der har vanskeligt ved at bo i en almindelig lejlighed. De får permanent tag over hovedet og indgår i et socialt fællesskab. Alternativet for mange er et liv på gaden.

Projektet er kommet til i et samarbejde mellem Vejle Kommune, Kirkens Korshær og Boligselskabet AAB. Vejle Kommune står for selve byggemodningen. AAB er bygherre, mens Kirkens Korshær varetager den sociale vicevært-funktion med støtte fra Vejle Kommune. Boligerne har en samlet pris på 3 mio. kr, som er betalt af Socialministeriets pulje til boliger for socialt udsatte.

srl