DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Hjælpepakke skal få ældre ud af ensomhed

Folketinget sætter 15 mio. kr. af til organisationer, der skal hjælpe ældre, der har været isoleret under coronakrisen.

Organisationer som Ældre Sagen og Alzheimerforeningen skal have bedre muligheder for at lave meningsfyldte aktiviteter for ældre, der er ekstra udsatte under coronakrisen.

Derfor har alle Folketingets partier indgået en aftale om en hjælpepakke på 15 mio. kr., som er rettet mod den nuværende situation, hvor samfundet er ved at genåbne.

- Vi kan se, at de restriktioner og forandringer, der har været i vores hverdag i samfundet som følge af coronasmitte, har presset de ældre meget, siger social- og ældreminister Astrid Krag (S).

- Derfor er hjælpepakken en forlængelse af de indsatser, der har været det seneste år, for at modvirke ensomhed og sikre trivsel og tryghed.

- Pengene går direkte til en række af de organisationer, der har haft gang i vigtige initiativer i løbet af det seneste år, så de kan genoptage nogle af de aktiviteter, som de tidligere med stor succes har lavet for de ældre, og også igangsætte nye i den situation, vi står i lige nu, hvor vi er i gang med en genåbning, siger ministeren.

Aktiviteter med fokus på samvær

Konkret bliver der sat 12,5 mio. kr. af, som skal fordeles ligeligt mellem Ældre Sagen, Røde Kors, Landsorganisationen OK-klubberne i Danmark, Faglige Seniorer og Danske Seniorer.

Derudover får Alzheimerforeningen 2,5 mio. kr., som foreningen skal bruge til at styrke den rådgivning, som den tilbyder svækkede ældre og deres pårørende.

Mange ældre, som bor hjemme, har været isolerede under coronakrisen. Det skyldes risikoen for at blive smittet med covid-19. Ældre, der bor på plejehjem, har på grund af besøgsrestriktioner og forsamlingsforbud oplevet, at deres dagligdag er blevet begrænset.

De 15 mio. kr. skal blandt andet bruges til at lave sociale arrangementer, aktiviteter med fokus på bevægelse og andre former for socialt samvær, herunder besøgsvenner.

Ældre skal ud af ensomhed

Venstres ældreordfører, Jane Heitmann, peger på, at tiden med corona har ført til store udfordringer for mange ældre.

- Ensomheden gnaver, og der skal handling til for at få lyset tilbage i øjnene på vores ældre.

- Prioriteringerne her er et lille, men vigtigt bidrag til, at foreningerne kan give ældre et skub ud af ensomheden, siger hun i en pressemeddelelse.

Ældreordfører Pernille Skipper (EL) mener, at mange ældre er "ekstremt hårdt ramt på sjælen".

- Ensomheden er sønderknusende, siger hun.

Ældreordfører Karina Adsbøl (DF) hilser også hjælpepakken velkommen, men siger samtidig, at "DF efterlyser dog, at der bliver lavet en langsigtet plan på ældreområdet".

Ritzau