HERNING: Mandag 29. marts bragte DR TV Avisen et indslag om Herning Kommunes måde at opkræve spildevandsafgifter hos virksomheder med stærkt forurenet spildevand. I udsendelsen blev det påstået, at Herning Kommune ikke lever op til loven om, at 'den der forurener, skal betale', fordi kommunen ikke opkræver et særligt bidrag fra slagteriet Danish Crown for rensningen af virksomhedens stærkt forurenet spildevand. Den udlægning er Herning Kommune ikke enig i.
Tyndt og kulstoffattigt spildevand
Ifølge Herning Kommunes miljøchef, Mogens R. Bentzen, skal kommunen kun opkræve et særbidrag, hvis kommunen har ekstraudgifter til behandlingen af en virksomheds spildevand. Og det vurderer Herning Kommune ikke at have i forbindelse med spildevandet fra Danish Crown.
- Vores spildevand fra husholdninger er meget tyndt, fordi vand fra undergrunden og regnvand siver ind i kloakledningerne. Tyndt spildevand er meget vanskeligt at rense i kommunens biologiske rensningsanlæg, fordi renseprocessen foregår ved hjælp af bakterier, som findes i spildevandet. Bakterier lever af organiske kulstoffer, og hvis der ikke er nok af dem i spildevandet, skal de tilsættes på renseanlægget - for eksempel i form af sprit.
- Kulstofindholdet i spildevandet fra Danish Crown er meget højt, så selv om slagteriets spildevand udgør under fem procent af den samlede mængde spildevand, er det muligt at rense spildevandet på Herning Renseanlæg uden at kommunen skal ud og købe og tilsætte ekstra kulstoffer. Det er en hårfin balance, men kommunen har vurderet, at situationen er en såkaldt win-win, og at Danish Crown derfor ikke skal betale særbidrag, fortæller Mogens R. Bentzen.
Mindsker forurening i samarbejde
- Generelt er det Herning Kommunes politik, at det giver størst effekt, når vi reducerer forureningen ved kilden. Derfor har kommunen gennem flere år samarbejdet med Danish Crown om blandt andet at reducere vandmængden og spildevandets indhold af forurenende stoffer. Derudover har vi samarbejdet om at anvende slagteriets kulstofholdige spildevand som et miljørigtigt alternativ til at skulle købe og tilsætte for eksempel sprit i rensningsprocessen, siger formand for Teknik og Miljøudvalget, Finn Stengel Petersen (S).
Danish Crown har i løbet af de seneste 15 år reduceret sin spildevandsmængde med 40 procent, hvilket betyder, at miljøbelastningen i dag er langt mindre end den ville have været, hvis virksomheden blot havde betalt det såkaldte særbidrag og var forsat med at udlede samme store mængder af forurenet vand.
Statsforvaltningen Midtjylland har efter TV Avisens indslag bedt Herning Kommune om en redegørelse vedrørende Danish Crowns spildevandsafgift.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.