DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Her er kommunerne i pilotprojekt mod socialt bedrageri

Seks kommuner skal indgå i et tættere samarbejde med politiet om en styrket indsats mod socialt bedrageri.
15. JUN 2021 12.00

De næste to år skal seks kommuner og tre politikredse sammen med andre relevante myndigheder indgå i et pilotprojekt, der skal styrke og målrette indsatsen mod socialt bedrageri.

Projektet centrerer sig om de tre politikredse Nordjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi, der skal indgå i samarbejdet med henholdsvis Aalborg og Brønderslev, Odense og Langeland samt Herlev og Rødovre kommuner. Det oplyser Justitsministeriet til DK Nyt.

- Socialt bedrageri er dybt usympatisk og undergravende for tilliden til vores velfærdssystem. Det skal der slås hårdt ned på, og der mangler myndighederne i dag ganske enkelt bedre redskaber til at kunne afsløre og retsforfølge de kriminelle. Derfor igangsætter vi nu et pilotprojekt rettet mod socialt bedrageri, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til Nordjyske.

Kommuner skal kortlægges

Pilotprojektet udspringer af politiforliget, der blev indgået tilbage i december. Formålet er at sætte hårdere ind mod bandemedlemmer og andre borgere, der begår socialt bedrageri, og svindel med offentlige ydelser. Der skal sikres en bedre deling af oplysninger, der kan bruges i straffesager om socialt bedrageri, så forskellige svindelsager i højere grad fører til domme.

Det fremgår af politiforliget, at de tre kredse samlet vil blive styrket med seks fuldtidsansatte, der skal indgå i arbejdet. Politikredsene skal stå for at udarbejde lokale analyser af kriminalitetsområdet med kortlægning af kommunernes anmeldelsespraksis, lokale tendenser og kriminalitetsmønstre. Det skal skabe grundlaget for et stærkere samarbejde med kommunerne og andre myndigheder.

Af Justitsministeriets oplysninger fremgår det, at myndigheder, der er relevante for arbejdet, fx er skattemyndighederne og Udbetaling Danmark. De skal inddrages i politiets og kommunernes arbejde med at iværksætte tiltag, der kan opdage svindel med offentlige ydelser og føre til strafforfølgelse. 

Pilotprojektet starter medio 2021 og køre frem til medio 2023. Herefter skal effekterne af det øgede samarbejde, hvilket skal føre til anbefalinger til nye løsninger og forbedring af indsatser.