Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Gladsaxes forældre vælger folkeskolen fremfor den private

Det skaber glæde i kommunen, men giver samtidig politikerne store udfordringer

GLADSAXE: Skoleindskrivningen til børnehaveklasserne er nu slut, og den viser, at flere børnefamilier flytter til kommunen og ingen flytter væk. Samtidig vælger flere og flere privatskoler fra til fordel for folkeskolen.

- Det er en dejlig udvikling, men det giver os store udfordringer, siger formanden for Børne- og Undervisningsudvalgt, siger viceborgmester Trine Græse (S).

Der er nemlig ikke plads til alle børnene på folkeskolerne i Gladsaxe. På de fleste skoler kan problemet dog løses ved ikke at optage en lille håndfuld elever, som har valgt en anden skole end den, de hører til. Men på de mest populære skoler i kommunen, kan man blive tvunget til at justere på skoledistrikterne allerede efter et år. Og det selvom der lå et stort og omfattende analysearbejde og borgerinddragelse bag den beslutning, som førte til de nuværende skoledistrikter.

Fx på de nysammenlagte Gladsaxe og Egegård skoler er der tilmeldt flere børn end der er plads til. Men her kan problemet klares ved at henvise de børn, som ikke hører til skolen, til deres egen distriktsskole. Generelt er tilslutningen til skolen steget markant i forhold til tidligere. 72 pct. af distriktets børn valgte den nye Gladsaxe Skole, mod 64 pct. tidligere. Og mest iøjnefaldende er det, at tilslutningen til privatskoler i området nu er nede på 10 pct. mod et gennemsnit i kommunen på 20 pct.

Ifølge Undervisningsministeriet må en skoleklasse højst rumme 28 børn. Er der flere børn end 28, skal der oprettes en ny klasse. Og den kan så fyldes op med elever, som kommer udenfor distriktet. I Gladsaxe får disse børn så søskendegaranti, hvilket gør, at endnu flere børn fremover har krav om at komme ind på skolen.

Læs forslaget til justering af folkeskoledistrikter her

lcl