Af Thomas Jensen
FURESØ: Kommunaldirektør i Furesø Kommune Michael Schrøder forudser, at kommunen snart kommer under administration med den nuværende vækst i driftsudgifter. Furesø betaler 210 mio. kr. om året til renter og afdrag i kølvandet på Brixtofte-styret.
Ifølge kommunens tal er der en underkompensation i forhold til Furesøaftalen med 12,7 millioner kroner om året - gennemsnittet for 2007-2030 vil være på 85,9 millioner kroner.
- Det er urimeligt og uretfærdigt, at de nye borgere i kommunen skal betale for Farums fejltagelser, sagde Michael Schrøder til dknyt efter et samråd om Furesøaftalen. Under 50 pct. af borgerne bor stadig i kommunen fra Brixtofte-tiden.
Kort sagt står der i Furesøaftalen, at der skal være økonomisk balance. Kommunen skal have samme muligheder for drift, anlæg og likviditet som andre kommuner. Borgerne i Værløse skal ikke mærke til dispositionerne - fx må man ikke hæve skatten (derfor differentieret skat). Service-niveauet må ikke reduceres, og skal være på niveau med sammenlignelige kommuner.
Furesøaftale tages op i 2010
Tirsdag eftermiddag var der samråd med indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V), som skulle redegøre for indholdet i genforhandlingsaftalen, og hvornår den ville blive sat i værk.
Ministeren fortalte, at der i aftalen stod, at genforhandlingen først skulle begynde i 2010. Det var en del af aftalen, der var indgået mellem S, R og DF. Yderligere kom hun ind på, at aftalen skyldtes de væsentlige forskelle i Farums og Værløses gæld.
Furesøaftalen indebærer:
Et årligt særtilskud på 50 mio. kr. fra hovedstadspuljen fra 2007-2021
Differentieret skat
Realiserede besparelser på 400 mio. kr i 2007-2021 (der er bl.a. fyret 55 i de sidste to år).
- I 2010 skal vi se på statussen for aftalen og vurdere forskellige ændringers betydning. Dermed ikke sagt, at der kommer justeringer, sagde ministeren, der også gjorde opmærksom, at Furesø har nogle udfordringer, der ikke har med aftalen at gøre - flere ældre og stigningner i overførsler.
Kommunalordfører for Enhedslisten Lene Barfod og andre medlemmer af Kommunaludvalget spurgte ind til om Furesø ville have økonomisk balance for fremtiden? Det var ifølge ministeren til drøftelse i 2010, og hun gjorde opmærksom på, at servicen var over gennemsnittet blandt kommunerne. Det var dog svært at spå om økonomien for fremtiden, fastslog ministeren.
Kommunalordfører for SF Flemming Bonne gjorde opmærksom på problemet med en differentieret skat, og at man ikke kunne regne med, at servicen var 'rigtig' vurderet i forhold til de mange lejeaftaler, salg osv. Brixtofte førte ud i livet. Kommunen fører for tiden 20 retssager.
Økonomisk morads
Kommunaldirektør Michael Schrøder og Furesø bliver voldsomt straffet for fortidens synder med Brixtofte ved roret. Kommunen betaler 210 mio. kr. om året i renter og afdrag. De afledte finansudgifter løber op i 252 mio. kr - bl.a også, pga. storestadionprojekter. Driftsomkostningerne er på i alt 2,1 mia. kr. I et forsøg på at leve op til sparekrav har man alene i år fyret 43 ansatte.
- Med den nuværende opdrift i budgetterne kommer vi under administration om et til to år, vurderer Michael Schrøder.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.