dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Frygt for massefiasko forhindrede Falcks totale sejr i kviktestudbud
Falck står for kviktest i bl.a. Region Nordjylland, hvor der her er kø foran Gigantium i Aalborg.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Frygt for massefiasko forhindrede Falcks totale sejr i kviktestudbud

De bedste toere blev valgt til flere kviktestopgaver, da SOS Internationals fiasko fik regionerne til at sprede udbuddet af test på flere aktører.
19. MAJ 2021 11.40

SYDDANMARK: Carelink og Copenhagen Contractors gik fra april måneds udbud af kviktest som vinder af leverandørstatussen i Region Syddanmark og Hovedstaden frem til 10. august. Men var det ikke for SOS Internationals fiasko, havde Falck vundet udbuddet over hele landet, skriver Fyens.dk.

SOS International vandt fire af fem regioner i første udbud, men blot en uge efter, at aftalen med selskabet var trådt i kraft 1. februar, blev den opsagt. Årsagen var en række sikkerheds- og hygiejneproblemer med underleverandøren Medicals Nordic.

Eksempelvis kunne flere medier fortælle om tilfælde, hvor engangshandsker ikke blev skiftet ud efter podningerne, og hvor der kun sjældent blev sprittet af mellem patienterne.

Falck leverede bedste bud

Regionerne gik sammen om at hente tilbud ind på opgaven, der var delt ind i seks regioner, da Region Hovedstaden var delt op i to. Resultatet af udbuddet var, at Falck leverede klart bedste bud på samtlige regioner målt på pris i forhold til kvalitet. Men klog af skade, vil nogen mene, havde regionerne valgt, at en aktør maks. måtte vinde tre regioner efter SOS International-fadæsen.

- Begrænsningen er en lektie, vi har lært af første udbud, og et tydeligt signal fra vores side om, at vi ikke vil stå i samme situation to gange, sagde koncerndirektør Anders Kjærulff fra Region Midtjylland om valget om at udbrede opgaven på flere aktører, da opgaven blev sendt i udbud i marts.

Derfor kiggede man på de bedste toere, og Copenhagen Contractors vandt de to regioner i hovedstaden, da deres tilbud blev vurderet stort set lige så godt som Falcks, dog var Copenhagen Contractors' tilbud en smule dyrere.

Carelinks tilbud på Region Syddanmark blev dog vurderet som væsentligt ringere end Falcks især målt på kvalitet. Blandt andet fordi der manglede "en klar beskrivelse af eksekvering af opgaven og den faktiske udførelse", lød det i evalueringen. Tilbuddet var dog væsentligt billigere end alle konkurrenter. Det var nok til at sikre opgaven som næstbedste bud i Region Syddanmark.

Frygter ikke lavere kvalitet i Syddanmark

Det var Region Midtjylland, der stod for udbuddet på vegne af regionerne. På trods af den dårlige kvalitetsbedømmelse mener vicedirektør, Dorte Christensen, der er chef for afdelingen Indkøb & Medicoteknik, at Carelink kan løfte opgaven. 

- Der var meget kort tid, og de havde meget travlt. Men vi har bedømt dem på det, de har sendt frem, og ikke på det, vi har vidst. Det er meget vigtigt at understrege. Jeg mener faktisk, de er bedre end det, de sendte. Men det må vi ikke tage med i betragtning. Vi var nødt til udelukkende at kigge på det tilbud, der lå på bordet, siger hun til JydskeVestkysten.

Falck, Copenhagen Contractors og Carelink skal som udgangspunkt kunne levere 300.000 lyntest om dagen på landsplan. Der skal dog være mulighed for at skrue op til 500.000 lyntest om dagen og alternativt helt ned til 50.000. Kviktestopgaven vurderes på landsplan til at have en værdi af to mia. kr.