Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Fra runde til sunde brandmænd

Usædvanligt sundhedsprojekt involverer brandmænd i forklæder, en stjernekok, udgivelsen af en kogebog for mænd – lavet af mænd
30. JAN 2012 9.49

FREDERICIA: Baggrunden er et stort motions- og sundhedsprojekt hos Fredericia Brandvæsen, som er døbt 'Fra runde til sunde brandmænd'. Brandmænd har, ligesom ambulancefolk og politi, helt særlige arbejdsvilkår, som kan være psykisk og fysisk nedslidende. Hertil kommer, at alle brandmænd ikke er lige gode til at vedligeholde deres fysik eller at spise sundt.

Brandmændene spiser op til 40 pct. af deres måltider på stationen, og derfor er der gode muligheder for, at arbejdspladsen kan gå ind og påvirke kostvanerne i en sundere retning. Derfor er en del af projektet, at brandmændene skal lære at lave sunde retter og få bedre spisevaner, og her kommer den private virksomhed, Electrolux, ind i billedet.

Culinarium er et fuldt udstyret testkøkken i Electrolux' hovedsæde i Fredericia med plads til ca. 25 gæster. Her står stjernekok Rasmus Kibsgaard for at afvikle kreative madlavningsaftener med fokus på fx Årstidens Gastronomi eller Madlavning med Damp for både private, virksomheder og foreninger.

Brandmandskogebog for mænd
Nu står Rasmus Kibsgaard klar til at udfordre brandmændene og bringe nye ingredienser i spil. Brandmændene har udstyret ham med opskrifter på en række klassiske, danske retter, som de gerne nyder på arbejdet: Bøf med løg, koteletter i fad, farserede porrer, kogt oksekød med peberrodssovs osv.

Karakteristisk for retterne er, at de i høj grad er baseret på sovs og kartofler og masser af kød - uden skelen til fedtprocenter. Disse opskrifter har han jongleret med, og på tre workshopdage i Culinarium skal han overbevise brandmændene om, at de alternative opskrifter er mindst lige så gode som de klassiske.

Som alternativ til bøf med løg serveres for eksempel bøf af fedtfattigt oksekød med bagte rodfrugter og ovnkartofler, masser af krydderurter og en fedtfattig bearnaisesauce - mens han til andre retter præsenterer et alternativ, der åbner øjnene til en ny madverden.

Fælles for alle de nye opskrifter er, at de er mættende, sunde, til at gå til og nemme at tilberede inden for den tid, som brandmændene til rådighed, når de er på vagt. Opskrifterne bliver bagefter samlet i en brandmandskogebog, så brandmændene kan genskabe retterne hjemme på brandstationen og generelt inspireres til sundere madvaner.

- "Hvis alarmen går i gang, smider vi salater og grøntsager fra os i en vis fart, men ellers kan Rasmus Kibsgaard godt forvente et hold entusiastiske kursister" lover viceberedskabschef Jes Damgaard Andersen fra Fredericia Brandvæsen.

mou

Fakta:
Projekt 'Fra runde til sunde brandmænd
Formålet er at udvikle arbejdsglæde og trivsel på en sundhedsfremmende, sikker og attraktiv arbejdsplads. Succeskriterierne er, at brandmændene i gennemsnit forbedrer sig 10 % med hensyn til kondition, fedtprocent, vægt, muskler og smidighed, og at arbejdspladsen udvikler en sundhedspolitik og APV, der rummer sundhedsfremme, samt udgiver en brandmandskogebog.
I projektet indgår blandt andet løbehold, træning i motionsrum, kostvejledning, helbredsundersøgelse, vægttabskonkurrence, holdningskampagner og motionstest.
Projektet er finansieret af Forebyggelsesfonden.

Fakta: Kok Rasmus Kibsgaard
Rasmus Kibsgaard har en baggrund fra den professionelle kokkeverden, hvor han er udlært og har arbejdet i en årrække, bl.a. på Restaurant Castenskiold i Århus. Nu er han fuldtidsansat hos Electrolux, hvor han dels tester produkter, dels afvikler arrangementer i Culinarium - og ikke mindst tager ud til detailbutikker, hvor han introducerer nye produkter for butikspersonalet.