Formanden måtte i arbejdstøjet for at redde det Nordatlantiske Fyr
Preben Dahlgaard (S) har som formand ført det Nordatlantiske Fyr gennem en svær coronatid uden ansatte.
Foto: Jesper Ernlund Lassen

Formanden måtte i arbejdstøjet for at redde det Nordatlantiske Fyr

Kunstudstillingsstedet i Hanstholm fik en hård medfart, da alle indtægter forsvandt med ét slag i coronatiden. Til sidst var der ingen ansatte tilbage – nu er der bedring i sigte.
10. OKT 2021 9.32

THISTED: Det emmer af ro og historie både indenfor og omkring det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm. Ingen skulle tro, at fyret fra 1843 har været igennem en omtumlet tilværelse de sidste to år.

- Jeg har prøvet rigtig mange ting, men jeg har aldrig prøvet noget som det her, fortæller bestyrelsesformand Preben Dahlgaard (S), der er den politisk udpegede repræsentant for Thisted Kommune, hvor han også sidder i byrådet.

Ordene lyder hårdere, end hvad Preben Dahlgaards kropssprog og positive væsen giver udtryk for, mens han skænker en stærk kop kaffe i fyrmesterboligen.

Det hele begyndte ellers så godt, efter at fyret i 2017 var blevet endeligt og nænsomt færdigrestaureret for en samlet pris på 17 mio. kr. Kunst af høj kvalitet skulle ind i bygningen, og sådan blev det også, selvom det krævede arbejde.

- Vi skulle opdyrke et behov for kunst af høj kvalitet for det brede publikum, for vi er på en egn, hvor der ikke er det store behov. Her får man nogle oplevelser, der er unikke, fortæller Preben Dahlgaard.

Han husker tydeligt selv kunstniveauet i sit eget barndomshjem med et overbærende smil.

Opgaven med at tiltrække både kunstnere af et højt niveau og besøgende lykkedes godt for den selvejende institution. Fyret var blevet overdraget af staten til Thisted Kommune i 2002, der fik renoveringen gennemført og skabt den selvejende institution. Der var ansat en daglig leder, en kurator og en pedel til at drive udstillingsstedet.

- Alt var kommet op at køre, så kom corona, og det var en dræber. Vi havde på én gang ingen indtægter hverken entre fra kunstudstillingen eller værelsesudlejningen. Endda fyrtårnet var lukket for adgang, fortæller Preben Dahlgaard.

I efteråret 2020 sagde kuratoren selv op. Det samme gjorde pedellen, og så måtte bestyrelsen opsige den daglige leder i begyndelsen af 2021. Pengekassen var ganske enkelt tom, så der var ikke andet at gøre.

Tilbage på ret køl

Men der var også andre problemer. Bestyrelsen havde oplevet en større udvandring, for fire ud af syv medlemmer var enten fraflyttet eller havde fået nyt arbejde, der gjorde, at de ikke kunne varetage deres hverv længere. Tilbage var kun kassereren, næstformanden og formanden Preben Dahlgaard selv. Beskeden fra Thisted Kommune var klar, der kom ikke flere penge, da Danmark langsomt åbnende op, måtte formanden selv trække i arbejdstøjet.

Så det endte med, at han selv måtte stå for og organisere alt fra den daglige åbning og lukning af fyrtårnet til udlejning af værelser, hvor der både skulle gøres rent og skiftes sengetøj. Det er lykkedes Preben Dahlgaard, selvom han både har fuldtidsarbejde og bopæl 20 km væk i Thisted. Heldigvis har frivillige stået for at indkassere entre for kunstudstillingen.

Det er gået så godt, at den tidligere ansatte kurator nu igen arbejder for udstillingen på selvstændig basis, og Preben Dahlgaard forventer, der kan ansættes en ny daglig leder i slutningen af dette eller først i næste år. En artikel i Politiken har også hjulpet antallet af overnatninger på vej.

- En mandag morgen var der pludselig 25 nye overnatninger booket, så foreløbigt har vi haft 125 overnatninger i år. Vi har haft 6.000 besøgende til kunstudstillingen samt 2.000 børn og unge, fortæller Preben Dahlgaard.

Formanden viser gennem de historiske rum, og vi når til maskinhallen, der har huset dampmaskinen, der drev fyrtårnet. Olielugten hænger stadig tæt i det smukke lokale med højt til loftet.

- Vi vil også gerne forbindes med events som koncerter og sangaftener her i maskinhallen udover kunsten, fortæller han.

- Fyret har være udfordret, for det er en svær proces at få en selvejende institution op at køre, når corona kommer på tværs, slutter Preben Dahlgaard, der har fået det Nordatlantiske Fyr på ret køl.