
Når mennesker med handicap skal have adgang til ny teknologi, er det alt for ofte op til dem selv at finde ud af, hvad der findes, og hvordan man får det.
Det siger Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer, som reaktion på en ny undersøgelse fra Disability Tech Denmark, som er udarbejdet af tænketanken Mandag Morgen.
I rapporten, der har undersøgt de teknologiske hjælpemidler til mennesker med handicap, svarer kun 13 pct. af de 23 adspurgte organisationer, at kommunerne yder tilstrækkelig støtte til teknologiske løsninger.
Faktisk fremhæves kommunerne som én af de primære barrierer for udbredelsen af teknologiske løsninger, der kan hjælpe mennesker med handicap.
- Vi hører igen og igen, at borgere selv skal kende navnet på den app eller det hjælpemiddel, der kan gøre en forskel, ellers sker der ingenting. Og det er helt urimeligt, siger Thorkild Olesen til DK Nyt.
Mangler overblik og adgang
Ifølge Thorkild Olesen er problemet ikke kun, at kommunerne ikke har teknologierne på hylderne, men at de slet ikke ved, hvad der findes på markedet.
- Kommunerne har simpelthen ikke den nødvendige viden til at følge med i udviklingen. De kan ikke overskue det marked, der vokser hele tiden, og de har ikke adgang til en opdateret vidensbase, hvor de kan se, hvad der er relevant for forskellige typer af handicap, forklarer han.
Han peger på, at der i dag kun findes en national hjælpemiddeldatabase, som drives af Social- og Boligstyrelsen, men at den opdateres af leverandørerne selv, og at mange produkter derfor aldrig bliver registreret.
- Vi har brug for en instans, der opsøger og samler viden om nye teknologier. Det kunne være et nationalt eller regionalt center, der hjælper kommunerne med at matche borgernes behov med de rigtige løsninger, foreslår Thorkild Olesen.
Kommunerne må ikke stå alene
Mens der ventes på politiske løsninger, mener han, at kommunerne kan gøre mere allerede nu. Bl.a. ved at genoptage samarbejdet med regionale kommunikationscentre og i højere grad inddrage borgerne selv.
- Nogle kommuner har fravalgt de fælles løsninger, der tidligere gav adgang til specialviden. Det er en forkert udvikling. Og samtidig må man have tillid til, at borgere med handicap ofte ved meget om, hvad der kan hjælpe dem. Det kræver bare, at kommunen lytter og samarbejder med dens borgere, siger han.
Thorkild Olesen oplyser, at Danske Handicaporganisationer vil tage problemet med ind i efterårets forhandlinger om en ny politisk rammeaftale på handicapområdet, hvor hjælpemidler allerede er et prioriteret emne.
- Vi skal væk fra tilfældige og usikre løsninger. Det handler om at bruge pengene klogere og sikre, at teknologien faktisk når frem til dem, der har brug for den, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.