Meget sårbare kronisk syge patienter har måske svært ved at følge de råd og anbefalinger, de får fra sundhedsvæsenet. Deres hverdag volder dem allerede i forvejen store problemer. Så de kan have brug for hjælp til at få hverdagen til at hænge sammen. De har brug for en forløbskoordinator, oplyser Region Nordjylland.
Eller har de? Er det en forløbskoordinator, der kan hjælpe dem med at komme på ret spor igen?
Det tror nogen i sundhedsvæsenet, som derfor overvejer at ansætte forløbskoordinatorer. D skal hjælpe kronikerne med deres hverdag og skabe sammenhæng i de tilbud, der findes til dem. Men i Nordjylland vil man gerne være helt sikker på, at forløbskoordinatorer nu også er det rigtig svar.
Derfor har Kronikerenheden Nordjylland indgået en aftale med Aalborg Universitet om et ph.d. projekt, der skal afklare spørgsmålet.
- Sagt med andre ord: Vi vil finde ud af, om og hvordan forløbskoordination virker, inden vi kaster os ud i at ansætte forløbskoordinatorer rundt omkring i Nordjylland, siger Alice Morsbøl, Leder af Kronikerenheden Nordjylland
Store fordele for patienten
Formålet med forløbskoordination er at give patienter med svære, komplekse behov en intensiv, personligt tilpasset støtte. Fordelene kan være, at patienterne får færre indlæggelser, de deltager mere i rehabilitering, de får en større livskvalitet, og de oplever mere sammenhæng i deres sygdomsforløb.
- Selvom sundhedsvæsenet er meget bevidst om at få skabt sammenhæng i patientforløb, er der på tværs af sektorer, politiske niveauer og faggrupper uenigheder om relationer og
arbejdsdelinger. Rollefordelinger, grænsedragninger, opgaveglidninger og opgaveforskydninger er til debat. Forskning i forløbskoordination skal kunne afsløre, om det er et middel til at skabe sammenhæng eller blot et forstyrrende element, siger Janne Seemann, Lektor på Aalborg
Universitet.
Kronikerenheden Nordjylland forventer, at resultaterne af ph.d. projektet skal danne grundlag for, hvordan man vælger at føre forløbskoordination ud i livet. Det skulle i den sidste ende betyde mere livsglæde og sundhed for pengene for de mange nordjyder, der lever med deres kroniske sygdomme hver dag.
En del af et større forsknings initiativ
Ph.d. projektet er et led i en større indsats indenfor forskning, dokumentation og evaluering. Der arbejdes til stadighed på at implementere den Nordjyske Kronikermodel, og en del er allerede på plads. Derfor er det interessant at tage fat på at dokumentere og måle effekten af den organisering, der er valgt, de aktiviteter, der er sat i gang, og samtidig at tænke det ind i de udviklingsopgaver, der er gang i.
For at kvalificere arbejdet har Kronikerenheden Nordjylland taget initiativ til, at det kommer til at foregå i en forskningsmæssig kontekst, der består af flere initiativer, der alle er i en opstartsfase.
Ph.d. projektet om forløbskoordination sker i samarbejde mellem Kronikerenheden Nordjylland og Aalborg Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation.
Om den nordjyske kronikermodel:
http://www.kronikerenheden.dk/Kronikerenheden/DenNordjyskeKronikermodel/
Om forskningssamarbejdet:
http://www.kronikerenheden.dk/ForskningOgEvaluering
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.