dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Fødevarestyrelsen afviser at give millioner til minkprojekt
Der er endnu nogle tusinde mink tilbage i Danmark, som ikke er blevet aflivet, selv om loven mod hold af mink trådte i kraft fredag. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Fødevarestyrelsen afviser at give millioner til minkprojekt

Det sidste grundlag for at bevare resterende mink i Danmark er forsvundet med afvisning af forskningsprojekt.
17. JAN 2021 14.18
TEMA: Corona

Fødevarestyrelsen har afvist at bidrage med 75 mio. kr. til et forskningsprojekt, der blandt andet skulle undersøge coronavirus i mink.

Dermed er der ikke længere grundlag for at holde de sidste mink i Danmark, som endnu ikke er blevet aflivet, i live, skriver TV2.

Det er forskere fra universiteterne i København og Aarhus, der har ansøgt om dispensation og finansiering til projektet. Fredag trådte loven mod hold af mink i kraft. Hvis minkavlere stadig holder deres mink i live, overtræder de loven.

Fredag oplyste veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Hanne Larsen, at styrelsen havde en formodning om, at der fortsat var levende mink på to eller tre minkfarme.

Forventning om samarbejde

Hvis styrelsen ikke hører yderligere fra minkavlerne, får de et brev mandag. I brevet vil det fremgå, at de har nogle dage til at sende dokumentation for, at de har aflivet deres mink.

- Hvis vores formodning holder stik, har vi en forventning om, at de afliver dem.

- Gør de ikke det, og modtager vi ikke dokumentationen, så kontakter vi dem igen, og ellers skal vi ud på farmen for at kigge på, om der stadig er mink. Det kræver dog en retskendelse. Men jeg forventer nu ikke, at vi kommer dertil, sagde Hanne Larsen fredag.

Det er i sidste ende myndighederne, der vil tvangsaflive avlernes mink, hvis de ikke afliver dem selv. Loven om et midlertidigt forbud mod mink gælder indtil 31. december i år. Ifølge loven kan man straffes med fængsel i op til seks måneder, hvis man bryder den.

Der er endnu ikke en politisk aftale på plads om kompensation til minkavlerne.

Ritzau