Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

FOA: Regionerne skylder en forklaring

30 procent af de fyrede på landets sygehuse er FOA-medlemmer selvom de kun udgør 12 procent af de ansatte. Er det bevidst, vil fagforbundet vide

Mens fyringsbølgen fortsætter på landets sygehuse, så undrer fagforbundet FOA sig nu højlydt over, hvordan de afskedigede bliver udvalgt.

Senest er det Herlev Hospital, der skal skære ned på antallet af ansatte - og igen fylder sygehjælpere og social- og sundhedsassistenter gevaldigt  blandt de, der er blevet prikket. Faktisk udgør de hele 30 procent af de fyrede, selvom de ifølge Sundhedsstyrelsen ikke udgør mere end 12 procent af de ansatte på de danske hospitaler.

- Det er samme tendens, vi har set under alle fyringsrunderne. Selvom vores faggrupper ofte er dem med den nærmeste patient-kontakt, så bliver de fyret i langt højere grad end deres antal lægger op til, siger Karen Stæhr, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA.

Hun mener ikke, at fordelingen af fyringerne kan være tilfældig.

- Det er et fast mønster. Næsten hver tiende af social- og sundhedsassistenterne er blevet fyret. Det lader til, at hospitalerne simpelthen har vores medlemmer i sigtekornet, når de starter prikkerunder. Jeg synes regionerne skylder et svar på, om det er med vilje, at det er FOAs plejegrupper, der skal holde for hver gang, der skal fyres,  siger Karen Stæhr.

Hun opfordrer også til mere selvransagelse i regionerne. Officielt er målet nemlig at følge det såkaldte LEON-princip, der handler om at opgaverne skal løses på laveste, effektive omkostningsniveau.

- Det virker lidt som en automat-reaktion, at man fyrer dem med de korteste uddannelser. Det virker ikke særlig gennemtænkt. Social- og sundhedsassistenterne har allerede en lang række kompetencer, og vi ser meget gerne, at de får langt større mulighed for at efteruddanne og specialisere sig. Det er endnu et område, hvor regionerne i den grad burde komme mere på banen, siger Karen Stæhr.

mou