
Når regeringen i næste uge fremlægger anlægsloven for Femern-forbindelsen, kommer det til at ske på baggrund af noget, der ligner et skred i budgettet. Selve anlægsprisen bliver 2,2 mia. kr. højere end ventet, og samtidig er der usikkerhed om omfanget af EU-støtte, og endelig er Tyskland bagud i forhold til tidsplanerne for udbygning af jernbaneanlæggene på den tyske side.
Som minimum betyder forhindringerne, at projektselskabet Femern A/S ikke kan underskrive kontrakter på anlægsopgaven før tidligst til september.
- Lige nu er Femern Bælt-forbindelsen i en afgørende fase, hvor de samlede udfordringer og risici ved projektet er blevet større. Og de udfordringer skal vi have afklaret og reduceret mest muligt, inden byggeriet kan gå i gang. Men vi skal fortsat arbejde for, at anlægsloven bliver vedtaget inden sommerferien. For med den giver vi den danske miljøgodkendelse til projektet, og det er vigtigt for at sikre fremdrift både på dansk og tysk side, siger transportminister Magnus Heunicke (S).
Tvivl om tilbagebetalingstid
Pris-problemerne er opstået ved, at Femern A/S fra entreprenørerne har modtaget konkrete priser på de fire største anlægsentrepriser på sænketunnelprojektet og på den baggrund har foretaget en ny finansiel beregning. Den viser, at anlægsbudgettet for kyst-til-kyst forbindelsen stiger med 2.2 mia. kr. fra 52,7 til 54,9 mia. kr. i 2014-priser.
Det betyder igen, at tilbagebetalingstiden for det samlede projekt inklusive landanlæg stiger fra 37 år til 39 år. Det er ellers kun få måneder siden, Transportministeriet ændrede sit skøn for tilbagebetalingstiden den anden vej fra 39 år til 37 år. Det var i november 2014, og Magnus Heunicke tog det dengang som en bekræftelse af, at projektets økonomi er ‘robust', men i dag er tilbagebetalingstiden tilbage på 39 år, og transportministerens syn på projektets økonomi er ændret til, at ‘de samlede udfordringer og risici ved projektet er blevet større'.
- De priser, der er kommet ind, er betydeligt højere, end Femern A/S har forventet. Det betyder, at der bliver brugt for meget af projektets reserver. Så Femern A/S har en klar opgave med at få forhandlet priserne ned, siger Magnus Heunicke.
Tvivl om EU-støtte
Med til ‘de samlede risici' hører også, at der er opstået tvivl om den mulige EU-støtte. Transportministeriet oplyser at der er ‘en risiko for, at op til 18 pct. af midlerne i den relevante pulje bliver overført til den såkaldte Juncker-plan'. Juncker-planen, der rettelig hedder European Fund for Strategic Investments (EFSI), er EU-kommissionsformand Jean-Claude Junckers store politiske projekt, der skal genskabe økonomisk vækst i EU, men hvis finansiering endnu ikke er på plads.
Til det siger transportministeren:
- EU har tidligere opfordret os til at være ambitiøse, når vi søger om støtte, fordi Kommissionen anser Femern Bælt-forbindelsen for at være et af de vigtigste infrastrukturprojekter for Europa. Men vi er nødt til at få sikkerhed for at den linje holder, efter at Juncker-planen er fremlagt.
Tvivl om tysk tidsplan
Endelig er der er et udestående med den tyske miljøgodkendelse, hvor tyske myndigheder skal behandle Femern A/S' svar på de over 3.000 høringssvar, inden der kan gives en formel godkendelse af projektet. Desuden skal det tyske forbundstransportministerium og jernbaneselskabet Deutsche Bahn fremlægge en opdateret tidsplan for, hvordan de vil gennemføre den aftalte udbygning af jernbaneanlæggene på den tyske side af forbindelsen.
- Den tyske forsinkelse kan betyde, at vi må overveje, i hvilken takt vi udruller udbygningen af jernbanenettet på den danske side, siger den danske transportminister Magnus Heunicke som i den anledning mødes med sin tyske kollega Alexander Dobrindt (CSU) på tirsdag den 24. februar, blot én dag før anlægsloven skal fremsættes som forslag i Folketinget.
Først på plads til september
Det foreløbige slutfacit på alle besværlighederne er, at Femern A/S først kan underskrive kontrakterne med entreprenørerne, når de endelige priser er på plads, når omfanget af EU-støtten er kendt, og når der er en kendt tidsplan for miljøgodkendelser og jernbaneudbygning i Tyskland, og når alt dette er forelagt for forligspartierne bag Femern Bælt-projektet.
- Hvis vi kan holde det på ret kurs og få elimineret de udfordringer, som vi står overfor, venter der store gevinster for samfundet, siger Magnus Heunicke om projektet.
Det har han nu frem til september at få på plads. Forligspartierne udgøres af Socialdemokraterne, radikale, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, konservative og Liberal Alliance. Hvis de siger god for det, de får forelagt, kan byggeriet gå i gang.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.