dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Flere skal deles om de skæve sygehusvagter - i Odense er de begyndt

En del af regeringens akutplan er, at bedre fordeling af aften- og nattevagter skal bremse medarbejderflugt. Det sker allerede på Odense Universitetshospital.
23. FEB 2023 14.36

SYDDANMARK: Mange vagter om aftenen, natten og i weekenderne kan være belastende for både ansatte i sundhedsvæsnet og deres familier og kan få nogle til at fravælge faget. Men nu skal vagterne på landets sygehuse fordeles, så flere deler de skæve tjanser. Samtidig skal flest muligt have direkte med patienterne at gøre.

Det er to af i alt 16 tiltag i en ny akutplan, som Regeringen og Danske Regioner har præsenteret. Planen skal lette presset på sundhedsvæsnet blandt andet ved at sikre nok personale.

På Odense Universitetshospital (OUH) er man allerede i gang. Når der slås en ny stilling op som læge, sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent, er minimum en tredjedel af arbejdstiden med direkte patientkontakt eller vagtarbejde.

Det skal hjælpe med at få vagtplanerne til at gå op. Men det giver også god faglig mening for både patienter og ansatte, siger Niels Nørgaard Pedersen, administrerende sygehusdirektør på OUH.

- Vi har i for stor stil fået skabt stillinger væk fra patienterne. Men i forsommeren besluttede vi, at når vi slog stillinger op, så var det altid med et element af deltagelse i patientopgaven og vagtarbejdet, siger han.

For eksempel vil en sygeplejerske i et ambulatorie, der før kun blev ansat til vagter i hverdagen, nu have en del af sin arbejdstid på et sengeafsnit.

- Ambitionen er, at vi skal kunne tilbyde medarbejderne kun at arbejde hver tredje weekend. Det kan vi ikke helt endnu, fordi vi mangler personale i forskellige funktioner, siger sygehusdirektøren.

Svær overgang

Nytilkomne professorer og seniorforskere har også patientarbejde som en del af deres arbejdstid. For ansatte, der ikke har været vant til at være i front hos patienterne eller at være på arbejde, når andre har fri, kan det være en svær overgang, erkender sygehusdirektøren.

- Al begyndelse er svær. Men det er en bevægelse, som vi alle har en stor interesse i at skubbe til. Og jeg tror på, at vi kan skabe spændende og attraktive stillinger på den her måde, siger han.

I akutplanen er der lagt op til, at deltagelse i de skæve vagter skal gælde alle nye ansatte, men at det også kan omfatte nuværende medarbejdere.

Hos fagforbundet FOA, hvis medlemmer blandt andre tæller social- og sundhedsassistenter, er formand Mona Striib glad for tiltaget, som FOA længe har anbefalet.

Men hun erkender samtidig, at det går begge veje for medarbejderne.

- Det er klart, at nogle vil opleve det som en forringelse. Men vi kan ikke sidde den samlede udfordring i sundhedsvæsnet overhørig. Vi er nødt til at have en bedre fordeling af vagterne, så det ikke er så hårdt belastende, siger hun.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/flere-skal-deles-om-de-skaeve-sygehusvagter-i-odense-er-de-begyndt

GDPR