dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Flere kommuner giver trængte butikker en hånd
I dag fik de fleste detailbutikker igen lov at åbne, her i Viborg.
Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix

Flere kommuner giver trængte butikker en hånd

Kampagner, aktiviteter og kommunale gavekort skal hjælpe lokalt handelsliv i gang.

Kommuner må ikke give erhvervsstøtte. Men inden for lovens rammer kan man alligevel godt forsøge at støtte sit lokale handelsliv, når det får lov at genåbne - for de fleste butikkers vedkommende i dag, for storcentre og store butikkers vedkommende senere.

Flere kommuner har da også valgt at sætte ind med støtte til, at det lokale handelsliv kan komme godt i gang igen og indhente noget af det tabte fra de seneste måneders nedlukning.

I Odder har økonomi- og erhvervsudvalget afsat 500.000 kr. til en håndsrækning til den lokale detailhandel. Pengene skal blandt andet bruges til at ansætte en medarbejder til at hjælpe butikkerne i gang med genåbningen og til en række aktiviteter, som skal tiltrække handlende, turister og gæster.

Der bliver nedsat en styregruppe med deltagere fra handelslivet, som skal udmønte de aktiviteter, der skal kickstarte handelslivet, oplyser kommunen.

Gavekort og udsmykning

Nordfyns Kommune afsatte i sidste uge 200.000 kr. til at skabe særlig opmærksomhed på og støtte handelslivet under genåbningen. Det besluttede erhvervs-, kultur- og fritidsudvalget på et ekstraordinært møde.

Halvdelen af pengene er til en markedsføringskampagne, 25.000 kr. er til brandingkonkurrencer, hvor præmierne kan være gavekort til den nordfynske detailhandel, og kommunens tre handelsbyer får hver 25.000 kr. til fx udsmykning.

I forvejen havde kommunen bevilget 850.000 kr. til en række aktiviteter, der skulle trække kunder til det lokale handelsliv. Disse kan ikke gennemføres på grund af forsamlingsforbuddet, men planen er, at de skal gennemføres senere på året.

Løbende kampagne

I Fredericia drøfter økonomiudvalget på et møde senere i dag et forslag om at bruge 100.000 kr. til kommunikation, der skal formidle, at byen fortsat er en aktiv og levende handelsby, hvor det er trygt at handle. 

Planen er, at pengene skal udmøntes løbende henover foråret, efterhånden som genåbningen bliver en realitet for både butiks- og restaurationsliv, og at det skal ske i fællesskab med Business Fredericia og Fredericia Shopping, fremgår det af dagsordenen.

Køb lokalt-uge

I Glostrup vil kommunen sætte en kampagne i værk for at få borgerne til at støtte det lokale handelsliv.

Oprindeligt var der planlagt et kort spor med en mindre kampagne med korte videoer og et længere spor med samarbejde med handelslivet og den lokale ugeavis om et kampagnetillæg i den lokale ugeavis, en SoMe-kampagne og en køb lokalt-uge. De to spor er siden slået sammen til et, fremgår det af et referat fra Glostrups Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalgs januarmøde.