
Regeringen og KL's mål er, at 96 pct. af eleverne i folkeskolen i 2015 skal være inkluderet i den almindelige undervisning. Nye tal for skoleåret 2012-13 viser, at 94,8 pct. er inkluderet - en stigning på 0,2 procentpoint sammenlignet med året før.
- Det er KL's generelle holdning, at elever med særlige behov skal inkluderes i den almindelige undervisning, og færre elever skal modtage undervisning i specialklasser og specialskoler. Derfor er det positivt, at udviklingen går i den rigtige retning, siger Jane Findahl (SF), formand for KL's Børne- og Kulturudvalg.
Hun peger på, at folkeskolereformen, der træder i kraft i august 2014, giver mange muligheder for at styrke læringen hos elever med særlige behov:
- De øgede antal undervisningstimer med især flere timer i dansk og matematik vil for en del elever være det, der skal til for at understøtte deres behov. Derudover vil den afvekslende skoledag kunne motivere og fastholde flere elever, og faglige understøttende aktiviteter kan sættes ind der, hvor eleven har særlige behov.
To voksne i klassen
- Samtidig vil der være mere motion og bevægelse, som fremmer elevernes sundhed, trivsel og koncentration, der kan bruges andre undervisningsmetoder, som i højere grad får noget autentisk frem, som kan stimulere flere elever. Reformen giver også bedre muligheder for holddannelse, to voksne i klassen og mulighed for, at medarbejdere med andre kompetencer kan bidrage til elevernes læring.
Jane Findahl pointerer også, at reformen indeholder klare mål for skolens udvikling og et skift i fokus på resultater. Det vil også få betydning for elever med særlige behov:
- Kommunerne skal således fastholde inklusionsmålene samtidig med, at der stilles skarpt på læring og trivsel hos elever med særlige behov. Det vil kræve fokus på udvikling af læringsmiljøet og tæt opfølgning på den enkelte elevs progression. Det er noget, der arbejdes meget med i kommunerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.