ROSKILDE: En forstærket indsats for mænd, der udøver vold, og en direkte indsats over for de voldsramte familier vil ikke kun være til gavn for den enkelte. Det vil også gavne samfundet og lette velfærdsbyrden på både kommunalt og nationalt plan, lyder det fra Behandlings- og kompetencenteret ATV-Roskilde, der nu stiller sig til rådighed for vidensdeling med kommuner, der overvejer at udvikle et tilbud til voldsramte familier.
For hver voldsramt kvinde er der typisk mindst et voldsramt barn, der tager varig skade. Hvis vi ikke evner at bryde den negative arv, så symptombehandler vi kun frem for at tage fat om nældens rod.
Et almindeligt brugt skøn er, at omkring 29.000 børn lever i en familie med vold. Det betyder, at der i hver skoleklasse i gennemsnit er ca. to voldsramte børn. To børn pr. klasse! Det tal lader vi lige stå et øjeblik.
Forskning viser, at det er lige så ødelæggende og traumatiserende for børn at overvære vold mod mor, som det er selv at være udsat for vold. Men kun få indser, hvor varige skaderne kan være, og hvor dyre de er for samfundet i det lange løb.
Voldsramte børn koster kommunerne dyrt
- Børn, der oplever frygt og utryghed, har en overproduktion af stresshormon. Det giver en negativ påvirkning af barnets hjernestruktur og påvirker derved barnets senere muligheder for uddannelse, job, godt helbred og velfungerende familie. Det øger også risikoen for et liv med kriminalitet, misbrug, sygdom, nederlag og marginalisering, forklarer seniorforsker på Statens Institut For Folkesundhed, Karin Helweg-Larsen.
Denne viden er ifølge hende central, når kommunerne skal vurdere udgifter til forebyggelse i forhold til omkostninger forbundet med følger af belastet opvækst. Eller set med samfundsøkonomiske briller - om barnet bliver en økonomisk bidragsyder eller en velfærdsbyrde for kommunen.
ATV-Roskilde tilbyder vidensdeling
Det er alment kendt, at mange voldsramte familier får bevilget omkostningstunge hjælpeforanstaltninger - samtidigt med at voldsproblemet er ukendt af de sociale myndighederne. Derfor er det langt overvejende symptombehandling, der ikke forebygger gentagen vold, og som derfor ikke bryder den negative sociale arv. Det er også baggrunden for at ATV-Roskilde stiller sig til rådighed for andre kommuner, der ønsker at udvikle et behandlingstilbud til voldsramte familier.
En forstærket indsats for mænd, der udøver vold, og en direkte indsats over for de voldsramte familier vil ikke kun være til gavn for den enkelte. Det vil også gavne samfundet og lette velfærdsbyrden på både kommunalt og nationalt plan.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.