ÅRHUS: - Åbenhed handler ikke kun om at være åbenmundet. Det er også at være åbensindet, siger rådmand for Sundhed og Omsorg, Dorthe Laustsen (SF) i en kommentar til dknyt i anledning af den allerførste uddeling af 'Åbenhedsprisen'.
Prisen gives til medarbejdere, der i særlig grad har bidraget til en åben og konstruktiv debatkultur i Sundhed og Omsorg. Prisen er på 15.000 kroner, et diplom og en skulptur af kunstneren Ginette Wien.
- Det er nødvendigt, at vi hele tiden forholder os til kvaliteten i vores arbejde i plejesektoren. Derfor har vi valgt at give åbenhedsprisen til teamet på Bøgeskovhus 55, fordi de har vist, hvordan en fri og åben debat styrker sammenholdet og udvikler fagligheden i en periode, hvor det var svært, fordi de samtidig var i mediernes søgelys, siger Dorthe Laustsen.
Teamet på Bøgeskovhus var sidste år ude i en mediestorm på baggrund af en kritisk henvendelse fra en pårørende.
- Vi oplevede at være i mediernes søgelys, hvor vi fik kritik for vores arbejde, men vi kom igennem det, fordi både ledelse og medarbejdere tog ansvar og var helt åbne omkring situationen. Der var hurtige og klare udmeldinger fra ledelsen, og ingen blev hængt ud som syndebukke, siger tillidsrepræsentant Jytte Dylmer. Hun peger på, at den åbne dialog skabte basis for, at man hurtigt kunne følge op på problemstillingerne.
Dorthe Laustsen har indstiftet prisen, og hun vil bruge den til at opmuntre alle ansatte i Sundhed og Omsorg til at tage bladet fra munden.
- I Århus Kommunes undersøgelse af ytringsfriheden så vi, at hver tredje ansatte i kommunen har oplevet at tie stille frem for at ytre sig om forhold på deres arbejdsplads, også selvom de ikke var underlagt nogen faglig tavshedspligt. Og det går i sidste ende ud over den service og den velfærd, vi leverer til borgerne, hvis de ansatte ikke har mulighed for at diskutere deres arbejde frit og i fuld åbenhed. Derfor er prisen et markant signal om, at ansatte både har ret og pligt til at ytre sig.
Sundhed & Omsorg har lavet en række konkrete tiltag for at sætte ytringsfrihed på dagsordenen - både bredt i hele organisationen og på de enkelte lokalcentre:
• Afholdt temamøde for alle tillidsrepræsentanter om ytringsfrihed/åbenhed
• Lagt temaet ytringsfrihed/åbenhed ind som en fast bestanddel af introduktionskurserne for alle nyansatte - medarbejdere og ledere
• Under overskriften: 'Ledelsen som bannerfører for ytrings-frihed' valgt at indføje flg. passage i chefernes jobprofiler: Som leder skal du medvirke til at opbygge en kultur, hvor tillid, respekt og inddragelse er bærende elementer. Du skal bidrage til at fremme udvikling og nytænkning i organisationen ved at skabe åbenhed og ved at fremme en debatkultur, hvor dine medarbejdere i særklasse har frihed og plads til at ytre sig.
• Lokalcenter Søholm, Bøgeskovhus og Koltgården har vedtaget en åbenhedspolitik 'Vilje til dialog og selvrefleksion', som sikrer at åbenhed bliver sat på dagsordenen i alle samarbejdsfora
Rådmand Dorthe Lausten om baggrunden:
Hvorfor uddeler I prisen?
Vi uddeler prisen for at hylde åbenheden og for at opfordre alle ledere til at skabe rum og tid til åbenhed. Og så selvfølgelig også for at animere medarbejderne til at deltage i diskussioner - både internt og eksternt.
Mister lederne ikke kontrol, hvis alle medarbejdere pludselig begynder at udtale sig om dette og hint på arbejdspladsen?
Jo, det er da muligt, at ledelsen mister kontrol - for en stund - når medarbejderne begynder at tage del i debatten. Men ledelsen bør jo ikke være angst for at blive udfordret - det er jo måden, vi lærer noget nyt på. Det er måden, vi udvikler den offentlige sektor på. Det er måden, hvorpå borgerne forhåbentligt kan få endnu mere valuta for skattekronerne.
Og så skal vi heller ikke glemme, at åbenhed kan være ledelsens instrument til at få reduceret hvisken i krogene.
Og hvad angår politikerne, bør de ikke frygte noget. De er jo vant til diskutere, og de siger jo selv, at de elsker at diskutere - og at forskellige standpunkter er en af grundpillerne i demokratiet.
Man kan sammenligne det med et middagsselskab. Vi er ikke blevet meget klogere, hvis vi går hjem og alle har værende rørende enige om alt hele aftenen. Eller der har siddet en besserwisser og blokeret for al dialog. Det er da sjovest, hvis man haft nogle meningsudvekslinger, og ens holdninger er blevet udfordret lidt.
Frygter du ikke, at medarbejderne løber til pressen hele tiden?
Jeg tror desværre, at sager som den om Frank Grevil og senest bogen fra den danske jægersoldat er med til at skræmme offentligt ansatte væk fra den offentlige debat. Men man er altså hverken whistleblower eller udøver af civil ulydighed, blot fordi man ytrer sig negativt om forhold, som man finder urimelige på arbejdspladsen.
Men åbenhed drejer sig jo ikke om at nedgøre eller bagtale sine kollegaer eller sin arbejdsplads i pressen. Når vi har valgt at kalde det en åbenhedspris og ikke en ytringsfrihedspris, er det helt bevidst. Når jeg taler om åbenhed, er det i høj et budskab om at tage diskussionerne internt og skabe rum for og tid til at debattere. Og åbenhed handler ikke kun om at være åbenmundet. Det er også at være åbensindet.
Men i forhold til pressen kunne jeg godt ønske mig, at den 'offensive' debat kunne fylde noget mere. Det vil sige, hvor fokus er på udvikling. Men man ser jo ofte, at det er den 'defensive' debat, der præger billedet - det vil sige, at det først er, når man føler sig truet på sin faglighed, at man ytrer sig. Den defensive debat handler kun om at bevare det bestående.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.