Europarådet kritiserer i en ny rapport Danmark for ikke at leve op til sine demokratiske forpligtelser, når det gælder åbenhed om støtten til partier og politikere. Det skriver Dagbladet Information.
I rapporten fra Europarådets antikorruptionsorgan GRECO (Group of States against Corruption) beskrives de danske partistøtteregler således som 'globalt utilfredsstillende', og regeringen opfordres til at følge betænkningen fra det såkaldte partistøtteudvalg. Et ekspertudvalg, som i foråret netop kom med en række anbefalinger, der skal skabe åbenhed om, hvem der giver hvad - og hvor meget - til partier og politikere.
'Efter GRECO's mening repræsenterer betænkningen en passende basis for at indlede en omfattende juridisk reform', hedder det i rapporten.
Ekspertudvalgets betænkning kom, efter GRECO tidligere har kritiseret de danske partistøtteregler, og den tidligere SR-regering derfor havde indledt forhandlinger om en ændring af reglerne, da folketingsvalget blev udskrevet. De radikales gruppeformand, den tidligere indenrigsminister Morten Østergaard (R), kalder GRECO's kritik 'beskæmmende' for Danmark.
- Min klare opfordring er derfor til regeringen, at den skal få gang i forhandlingerne om en ændring af partistøttereglerne. Selvfølgelig er synspunkterne mange og forskellige. Men det burde være muligt, hvis det også ligger Venstre på sinde, at få det danske demokrati på omgangshøjde med de lande, vi normalt sammenligner os med, når det handler om åbenhed og gennemsigtighed i partiregnskaberne, siger han til Information.
Kan skjule beløbsstørrelser
I dag skal partierne blot oplyse, hvem der giver mere end 20.000 kr., men ikke hvor meget de giver. Og hvis pengene gives gennem såkaldte indsamlingsklubber, erhvervsklubber eller lignende, kan bidragyderne stadig undgå at få deres navn frem.
Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, kan ikke se, hvad der taler mod mere åbenhed.
- Det mindste, man kan gøre, er at sikre, at folk kan følge med i, hvilke økonomiske interesser og pengestrømme, der er i dansk politik. Det er jo interessant for eksempel at vide, om Venstre - da de ledte forhandlingerne om de milliardstore bankpakker - også fik støtte fra de selvsamme danske banker. Det kan jo være afgørende for, hvor man gerne vil sætte sit kryds, siger Pernille Skipper til Information.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.